Ziua Mondială a Limbii Romani. Vă sunt cunoscute aceste cuvinte?

Consiliul Europei sprijină recunoașterea limbii romani la nivel european, precum și promovarea acesteia în cadrul sistemelor educaționale, utilizarea în vorbire și scris, în viața publică și privată. Pe 5 noiembrie 1971, romani a fost recunoscută oficial ca limbă.


Limba romani are aproximativ 33.000 de cuvinte și 17 dialecte,. Unele persoane consideră că romani este un grup de dialecte, în timp ce alții cred că există mai multe limbi romani înrudite. Potrivit publicației Ethnologue, șapte varietăți de romani sunt suficient de divergente pentru a fi considerate limbi de sine stătătoare.

Cele mai mari dintre acestea sunt romani vlax (peste 500.000 de vorbitori), romani balcanică (în jur de 600.000 de vorbitori nativi) și romani sinti (200.000 de vorbitori). Unele comunități rome vorbesc limbi mixte bazate pe limba regiunii în care locuiesc, dar care păstrează vocabularul romani. Aceste limbi sunt cunoscute de lingviști mai degrabă ca varietăți para-romani, decât dialecte ale limbii romani propriu-zise. Diferențele dintre multele varietăți de romani pot fi la fel de mari ca, de exemplu, diferențele dintre limbile slave.

Cunoașteți aceste cuvinte sau expresii?

Primele cuvinte scrise în romani datează din anul 1547, când englezul Andrew Borde publică treisprezece expresii uzuale în limba romani, folosindu-se de cunoștințele superficiale ale unui informator. Platforma Aresel promovează o serie de cuvinte des uzate pentru a face cunoscută limba romani celor care nu o practică.