Ediția 2021 a Turului României la ciclism dominată de polonezi: Jakub Kaczmarek a îmbrăcat tricoul galben
Podiumul final al Turului României pornit de la Timișoara în 30 august 2021 a fost dominat de polonezi. Cea de-a 54-a ediţie a fost câștigată de Jakub Kaczmarek (Hre Mazowsze Serce Polski), fiind cronometrat cu 18 ore, 21 de minute şi 19 secunde după cele 5 etape.
Capitala țării a fost gazda ultimei etape din Turul României, cu un traseu de 7 km parcurs de 17 ori, pe un circuit rapid, asemănător ultimei etape din Turul Franței de pe Champs-Élysées. Cel mai puternic din sprintul de pe Kiseleff s-a impus Patryk Stosz (Voster), urmat de Dusan Rajovic (Serbia) și Eduard Grosu (Romania). Câștigătorii finali au fost însă alții.
În clasamentul general, dintre cicliștii celor 16 echipe din zece ţări participante, rutierul polonez Jakub Kaczmarek s-a remarcat drept cel mai bun. Acesta a fost urmat în poziţia a doua de ciclistul român Serghei Ţvetcov (Wildlife Generation Pro Cycling), care a încheiat competiţia la o distanţă de doar 4 secunde. Pe ultima treaptă a podiumului s-a urcat Szymon Rekita (Voster Ats Team), cu un timp de 5 secunde în urma conaționalului său.
În clasamentul pe echipe, Androni Giocattoli – Sidermec a ocupat prima poziţie, urmată de Voster Ats Team şi de Bike Aid, în timp ce Echipa naţională a României a încheiat pe locul 13. Tricourile distinctive au mers către:
- Patryk Stosz (Voster) — Tricoul Roșu
- Maksim Bilyi (D’Amico UM Tools) — Tricoul Alb
- Serghei Țvetcov (Wildlife Generation) — Tricoul Albastru
- Maciej Paterski (Voster) — Tricoul Verde
- Androni Giocattoli Sidermec — Tricoul Gri
Turul României din acest an s-a desfăşurat între 31 august și 5 septembrie. Din ultimele trei ediţii ale cursei, două au fost câştigate de români, Serghei Ţvetcov în 2018, iar Eduard Grosu în 2020, în 2019 victoria revenind olandezului Alex Molenaar.
Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism a menţionat că Turul României din acest an are un buget foarte mare, dar va fi transparent cu cheltuielile după încheierea competiției. Alex Ciocan a mai precizat că din cauza întârzierilor cu organizarea, nu s-a reușit introducerea Transfăgărăşanului sau Transalpinei, acestea fiind de-a lungul timpului parte din Tur. Președintele Federației a invocat schimbările de la vârful conducerii, neputând fi făcute astfel cereri oficiale către autorități pentru organizarea traseelor. S-a preferat un parcurs mai simplu însă care a oferit calitatea competițională.
Foto: Traian Olinci