Pogačar a câștigat Turul Franței la ciclism pentru al doilea an consecutiv

După 82 ore și 56 minute, slovenul de 22 de ani de la echipa UAE a marcat victoria pentru al doilea an consecutiv în Turul Franței la ciclism. Dintre tricourile puse în joc doar Mark Cavandish (Deceuninck-QuickStep) a reușit să-l îmbrace pe cel verde, simbolizând cel mai bun sprinter. Britanicul în vârstă de 36 de ani nu a reușit însă să depășească recordul de victorii de etape în Marea Buclă stabilit de Eddy Merckx, ultima cursă din Paris fiind adjudectă de Wout Van Aert.


Pentru al doilea an consecutiv, Tadej Pogačar a câștigat cele tricouri – galben, alb cu buline, alb – fiind astfel nu doar cel mai bun ciclist din Turul Franței ci și cel mai bun cățărător, învingându-l pe Wout Poels (Team Bahrain Victorious) cu o diferență de 29 de puncte, și pe Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) în clasamentul rutierilor tineri.

După un efort colectiv al echipei dar și o carieră de sprinter în spate, Mark Cavendish și-a asigurat tricoul verde. Acesta a fost decorat drept cel mai bun sprinter în acest Tur al Franței, învingându-l pe Michael Matthews (Team BikeExchange). Diferența a fost de 56 de puncte în clasamentul pe puncte.

Chiar dacă multe nume au fost prognosticate a câștiga, în ediția din 2021 a Turului Franței cea mai bună echipă s-a dovedit a fi Bahrain Victorious, care a câștigat competiția cu 19 minute înaintea EF Education-Nippo.

Nu în cele din urmă, Franck Bonnamour (B&B Hotels p / b KTM) a obținut premiul pentru combativitate în cele 21 de etape ale Turului. La clasamentul general, Pogačar s-a poziționat cu 5 minute și 20 secunde în fața lui Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) respectiv 7 minute și 3 secunde în fața lui Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), care a ocupat locul 3 pe podiumul final.

Ultima etapă a fost adjudecată la un sprint final de către tânărul Wout Van Aert, lansat în ultimii 230 metri de către coechipierul său Teunissen. Finișul a fost lungit în acest an de la 400 la 700 metri, permițând astfel ca belgianul să se impună și într-o etapă de sprint, după ce a făcut la fel într-una de cățărare precum și ultimul contratimp individual. Cu această victorie la Paris, Mark Cavendish nu a putut învinge recordul stabilit de un alt belgian, Eddy Merckx, pentru cele mai multe etape câștigate (35) în Turul Franței, după ce îl egalase în urmă cu câteva zile.

Clasament general

1Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates82:56:36
2Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma0:05:20
3Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers0:07:03
4Ben O’Connor (Aus) AG2R Citroën Team0:10:02
5Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe0:10:13
6Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team0:11:43
7Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech0:12:23
8Guillaume Martin (Fra) Cofidis0:15:33
9Pello Bilbao Lopez De Armentia (Spa) Bahrain Victorious0:16:04
10Rigoberto Uran (Col) EF Education-Nippo0:18:34