Mobilizarea oamenilor împotriva celor care au efectuat agresiuni rasiste asupra jucătorilor de fotbal ai Angliei

Finala campionatului european de fotbal a dezvăluit nu numai performanțele sportive ale ambelor echipe, care au fost nevoite să recurgă la lovituri de departajare pentru a stabili un câștigător. Din păcate, rasismul unor persoane a umplut spațiul online cât și cel fizic în Anglia, cu atacuri, agresiuni și injurii rasiste îndreptate împotriva jucătorilor care au pierdut EURO 2020. Însă oamenii din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor să lase acest episod de rasism deșănțat fără repercursiuni.


Ultimul meci de fotbal din EURO 2020 a oferit un spectacol al performanței sportive. Ambele echipe au marcat o dată în timpul regulamentar, iar nici o strategie nu s-a dovedit învingătoare nici după reprezile de prelungiri. Astfel că dierența s-a făcut la loviturile de departajare, unde trebuie spus că atât portarul englez cât și cel italian au fost la înălțime. Ceea ce a urmat în mediul online după ratarea loviturilor de la 11m nu a putut prezice nimeni.

Federația de fotbal din Anglia condamnă cu fermitate toate formele de discriminare și este consternată de rasismul online care a fost desfășurat împotriva unor jucători ai Angliei pe rețelele sociale. Unii nu s-au limitat doar la mediul virtual ci s-au dedat la agresiuni motivate rasial împotriva cetățenilor din țară.

Nu am putea fi mai clari că cineva cu un astfel de comportament dezgustător nu este binevenit să urmărească echipa. Vom face tot ce putem pentru a sprijini jucătorii afectați, cerând în același timp pedepsele cele mai dure posibile pentru cei responsabili de astfel de abuzuri.

FA

Nu doar federația ci și jucători de marcă ai Angliei au ieșit public într-o manieră asemănătoare. Spre exemplu, Rio Ferdinand cataloghează drept nebunie faptul că o serie de lovituri de pedeapsă au schimbat drastic sentimentul față de unii dintre jucătorii Angliei. Acesta susține că „ascunzându-se în spatele păturii de siguranță care sunt platformele de socializare, aceste persoane dezgustătoare pot continua să-i abuzeze pe jucătorii noștri știind că sunt în siguranță pentru că pot rămâne anonimi.” Fotbalistul solicită public rețelelor de socializare să ia măsuri concrete în a împiedica abuzuri ca cele petrecute după meci să nu se mai poată întâmpla online atât de ușor.

Imediat după joc, platformele de socializare au devenit locul toxic și rasist pentru șobolanii ignoranți și lași pentru a începe să-și scoată sentimentele dezgustătoare. (…) Este o rușine că oricine ar trebui să primească acest tip de ură online… și când ne gândim că acești idioți, acum câteva zile, ar fi sărbătorit strălucirea unui Sterling sau a unui Saka sau a unui Walker pentru eforturile lor în tricoul Angliei.

Rio Ferdinand

Oamenii vor ca societatea să se opună rasismul

Abuzurile rasiste nu sunt acceptate nici de societate. Împotriva celor care au efectuat agresiuni rasiste asupra jucătorilor de fotbal ai Angliei s-au mobilizat pentru a-i trage la răspundere pe aceștia. Se solicită nu doar raportarea comentariilor rasiste către platformele de socializare ci și anunțarea angajatorilor asupra comportamentului inacceptabil al acestor persoane.