[PRESA sub LUPĂ] Cum se răspândește un fake-news împotriva drepturilor femeilor (și) cu ajutorul PNL?

Confruntându-se cu un val de caniculă puternică, jurnaliștii și-au pierdut orice gram de seriozitate și inventează „știri”. Ce fac și politicienii din România în acest caz? Răspândesc fake-news despre subiecte cu totul inventate. Dacă nu au reușit să scoată prea mult din tematica „educație sexuală” la nivel național, tunurile prostiei (sau rea-voinței) s-au îndreptat înspre Parlamentul European, unde în mod complet nerealist, reprezentanții USR-PLUS sunt acuzați de… legiferarea nașterii sau alăptării de către bărbați!


Paralela cu realitatea sau cunoștiințele de bază privind identitatea de gen nu îi împiedică pe cei dornici de audiență să răspândească minciuni. Fenomenul fake-news nu cunoaște detalii faptice, ci se bazează pe sentimente și gândirea rudimentară a receptorului de informație.

„Știrea” este pusă pe seama fostului preot și politician lansat în Parlamentul European de către PSD, Cristian Terheș (trecut acum la PNȚCD). Continuuând așa-zisa dezbatere din jurul educației sexuale, acesta acuză reprezentanții USR PLUS de faptul că au votat „ca barbatii pot naste si ca avortul este un „drept fundamental al omului”. Fără să citească ce scrie concret în Raportul cu pricina sau să ceară o părere a celor acuzați, presa națională dă drumul la „știre”, răspândind de fapt o exagerare profundă.

În loc să fie combătut, fake-news-ul este preluat și la nivel local. Ironic în toată situația aceasta este că minciunile unui (ex-) preot aflat acum în PNȚCD este preluat de Flacăra Roșie, iar dezinformarea este răspândită (și) de către parlamentari PNL! Iată o propoziție care în urmă cu 20 de ani era de neimaginat…

Deputatul PNL de București, Pavel Popescu, declară despre colegii de coaliție de guvernare că „s-au smintit de tot”. Continuă astfel fake-news-ul pornit și spune că „noi tații, putem împărți cu voi mamele, de astăzi, povara alăptării”, probabil într-o aceeași foame după atenție precum așa-zisele website-uri de presă care au pornit „știrea”.

Ce se află, de fapt, în Raportul votat în Parlamentul European?

Unul dintre votanții documentului și cei acuzați precizează că Raportul votat la Bruxelles în această săptămână NU susține dreptul bărbaților de a naște, nici măcar nu este vorba despre așa ceva. Raportul vorbește despre drepturile femeilor la educație, sănătate și îngrijire medicală, sexuală și reproductivă.

Fie că ne place, fie că nu, femeile, în secolul nostru, au dreptul de a fi informate și de a hotărî ce fac cu viața lor.

Vlad Botoș (USR PLUS), europarlamentar

Sunt unii însă, în societatea românească, ce încearcă să inducă oroare de drepturile femeilor de a decide pentru ele însele, de dreptul femeilor de a avea susținere și îngrijire medicală pe măsura necesităților lor”, declară reprezentantul USR PLUS. Raportul, fără a avea pretenția de a impune ceva, nefiind un raport legislativ, atrage atenția asupra:

  • abuzurilor fizice și verbale, inclusiv violența ginecologică și obstetrică, precum și orice alte forme asociate de violență de gen în îngrijirea prenatală, la naștere și postnatală,
  • necesității achiziției centralizate de vaccinuri împotriva HPV, care cauzează cancerul de col uterin,
  • necesității planificării familiale și prevenirii deceselor materne și a eliminării violenței bazate pe gen și a practicilor dăunătoare împotriva femeilor, a fetelor și a tinerilor,
  • necesității asigurării accesului femeilor și fetelor cu dizabilități la structurile din domeniul sănătății sexuale și reproductive,
  • diagnosticării unor boli specifice, precum endometrioza, pentru care nu există tratament.