Precizări legate de salutul „Hristos s-a Înălțat!”
Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului la 40 de zile dupa Înviere, în Joia din cea de-a 4-a săptămână după sărbătorile Pascale. Folosit de aproximativ 50 de ani salutul învechit dar foarte la modă este explicat de preotul Sorin Seviciu. Mai exact, acesta face precizări legate de folosirea eronată a acestui salut pornit cel mai probabil de la oameni extrem de evlavioși.
Sărbătoarea cunoscută și sub numele de Ispas, marchează ziua în care creștinii se saluta unul pe celalalt cu `Hristos S-a inaltat!` si `Adevarat S-a inaltat!`. „Ne-am obișnuit atât de mult în ultima vreme să ne salutăm cu această formulă între Înălțare și Rusalii, încât dacă cineva nu ne răspunde (Doamne ferește!): adevărat s-a înălțat, îl privim cu suspiciune: ce-o mai fi și ăsta? Eretic, sectant, păgân?”, scrie Seviciu pe platformele de socializare. „Dacă numărul chiar ar face adevărul, nu ne-ar rămâne decât să ne conformăm, doar că, în materie de credință este irelevant, adevărul nu poate fi plebiscitat.”
O eroare, oricât de mulți susținători ar avea, rămâne tot eroare…
Este toxică pe termen scurt și otrăvitoare pe termen lung, continuă preotul argumentul. „Obiceiul de a saluta cu `Hristos s-a înălțat!` a pornit fără îndoială de la oameni extrem de evlavioși (ca să nu zic exagerat de evlavioși), care dintr-un exces de zel neluminat, dar și cu smintită râvnă, și-au imaginat că acest act de creativitate va aduce mai multă slavă lui Dumnezeu.”
Evlavia nu face întotdeauna casă bună cu doctrina. Și vai și amar atunci când sfertodocții și ignoranții fac pe deștepții.
„În ignoranța lor, nu sunt în stare să priceapă unicitatea salutului pascal Hristos a înviat”, subliniază Seviciu. „Acesta nu e doar un salut, e o mărturisire de credință într-un eveniment care nu a avut niciun martor și care totuși este piatra fundamentală a credinței noastre, spre deosebire de alte evenimente din viața Mântuitorului care au avut parte de mulți martori, Nașterea, Răstignirea, Vinerea Mare, Înălțarea.”
Într-un exercițiu de logică argumentativă, preotul îi întreabă pe cei care dau lecții de trăire salutând cu Hristos s-a înălțat, cum se salută în Vinerea Mare? „De ce nu zic Hristos a murit? Se tem să nu-i confunde intelighenția cu Nietsche? Și cum se vor saluta la praznicul tăierii împrejur a Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Isus Hristos? Nu fiți doar creativi dragii mei, fiți și consevenți…”