Victoria lui Pogačar în Liège-Bastogne-Liège 2021 confirmă forma bună a slovenului

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) l-a succedat pe compatriotul sloven Roglič drept câștigător al cursei speciale Liège-Bastogne-Liège din Belgia când a ieșit învingător duminica aceasta din duelul cu Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) în sprintul final.


Întoarcerea finișului înapoi în centrul orașului Liège după ce acesta fusese mutat în urmă cu 3 ani a îmbunătățit în mod clar imprevizibilitatea rezultatului și astfel și spectacolul aferent. Dacă în ediția din 2020, Alaphilippe a fost bătut la sprint de Roglic, locul acestuia din urmă a fost luat tot de un sloven, Tadej Pogačar. Echipa tânărului de 22 de ani nu a putut concura în Flèche Wallonne -cursa adjudecată de rutierul francez- din cauza a două rezultate fals-pozitive la COVID-19, cicliștii echipei UAE au demonstrat că sunt în cea mai bună formă.

În timp ce Liège-Bastogne-Liège este, fără îndoială, Monumentul cel mai potrivit pentru câștigătorii și concurenții Turului Franței cum este Tadej Pogačar, faptul că acesta a câștigat sprintul final este o reușită pozitivă. Mai ales că ceilalți competitori, campionul mondial Alaphilippe și veteranul Valverde care a mai câștigat această cursă de 4 ori. Dacă pe ultimii 500 de metri Valverde (care purtase trena o vreme) a pornit în sprint, urmat de Woods apoi Gaudu (Groupama-FDJ), Alaphilippe și Pogačar erau în spatele grupului de cinci. Pe ultimii 150 de metri atât francezul cât și slovenul au accelarat prin dreapta veteranului, linia de finiș fiind trecută de Pogačar la o distanță de o roată față de Alaphilippe.

Tânărul sloven a urmărit victoria

Când plutonul s-a despărțit pe La Redoute datorită atacului lui Tao Geoghegan Hart, slovenul era ascuns în roțile grupului de la Ineos Grenadiers. Când Adam Yates a accelerat câțiva kilometri mai târziu, Pogačar a fost primul care i s-a alăturat. Când Woods a atacat grupul principal pe La Roche-aux-Faucons, la 13 km de sosire, liderul UAE a fost din nou acolo unde trebuia. Și a făcut acest lucru până în sprintul final.

Știam că Alaphilippe arăta puternic, așa că am decis să rămân pe trasa lui și să aștept cât mai mult. Am avut picioare foarte bune astăzi și asta mi-a permis să ajung cu viteză reală la sosire. În prezent, trăiesc visul ciclismului.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

Primoz Roglič a ajuns pe locul 13 în clasamentul final, în același grup cu Schachmann și Mohoric. Fostul campion a recunoscut că pur și simplu a ieșit din ritm în ediția din acest an. „Pentru mine cursa a fost prea lentă la început și prea rapidă la final”, a declarat ciclistul lui Jumbo-Visma.

Carapaz descalificat din cauza noii reguli UCI privind statul în șa pe coborâri.

La începutul acestui an, UCI a anunțat că din 1 aprilie va aplica o nouă regulă care impune ciciliștilor să meargă cu mâinile pe bare și așezați pe șa, excluzând poziția „super-tuck”, în care rutierii se deplasează înainte de șa – o poziție utilizată pentru a obține un avantaj aerodinamic suplimentar.

Chiar dacă Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a fost spectaculos în cursa de la Liège, cu un atac dur în Côte des Forges, care aproape că părea că va reuși să ajungă singur până la final, ciclistul din Ecuador a aflat că a fost descalificat după trecerea liniei de finiș pentru încălcarea regulii. Carapaz a terminat pe locul 29,, într-un grup sosit la 1:21 în spatele câștigătorului.

Clasament final

1Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates06:39:26
2Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep
3David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ
4Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team
5Michael Woods (Can) Israel Start-up Nation
6Marc Hirschi (Swi) UAE Team Emirates00:00:07
7Tiesj Benoot (Bel) Team DSM00:00:07
8Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo00:00:07
9Maximilian Schachmann (Ger) Bora-Hansgrohe00:00:09
10Matej Mohoric (Slo) Bahrain Victorious00:00:09