Meciurile de fotbal ale EURO 2020 se vor desfășura în România cu spectatori pe stadion

Anunțul Ministerului Tineretului şi Sportului privind organizarea meciurilor de pe teritoriul României din cadrul Campionatului European de fotbal EURO 2020 cu prezența publicului în mod fizic au surprins pe mulți. Reprezentantul autorităților naționale a precizat că aceste meciuri se vor defăşura, între iunie și iulie 2021, cu 13.000 de spectatori în tribune, reprezentând 25% din capacitatea Arenei Naţionale.


Prin aprobarea Memorandumul prezentat de Ministerul Tineretului şi Sportului în cadrul ultimei şedinţe de guvern, Guvernul României s-a angajat să adopte legislaţia necesară astfel încât meciurile din cadrul EURO 2020 organizate în 2021 să se poată desfăşura în țara noastră cu prezenţa fizică a fanilor în tribune. UEFA a luat decizia ca toate meciurile din cadrul turneului final al EURO să se desfăşoare cu spectatori, într-un regim controlat şi sigur din punct de vedere al sănătăţii fanilor, a mai precizat ministrul.

Se menționează că prin acest lucru nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special, fiind declarat eveniment „de interes public şi de importanţă naţională” prin HG 1093/2013. Structura Locală de Organizare a EURO 2020 la Bucureşti şi Federaţia Română de Fotbal au pregătit un plan de acces al spectatorilor într-o proporţie de 25% din capacitatea Arenei Naţionale – locul unde vor fi găzduite cele 4 meciuri atribuite. Pilonii pe care s-a construit acest scenariu au fost anunțați ca fiind:

  • Fiecare spectator va fi testat şi/sau verificat în ziua meciului.
  • UEFA nu impune testare individuală, dar a dat ca exemplu planul suplimentar de la Bucureşti, pe care îl susţine şi la care contribuie financiar.
  • Suporterii străini care şi-au păstrat biletele sunt fani acerbi, astfel încât îi interesează doar meciurile, nu turismul. Există, deci, o probabilitate extrem de redusă ca aceştia să stea mai mult de 48 de ore pe teritoriul României.

Cu argumentele de mai sus, planul de acces al publicului în proporţie de 25% din Arena Național a primit deja avizul de la UEFA, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi a întrunit consensul Comitetului Interministerial EURO 2020 la şedinţa de la începutul lunii martie.

Avem şansa istorică de a fi parte a unui eveniment sportiv de anvergură şi de a demonstra că ne putem onora obligaţiile la cele mai înalte standarde de organizare şi siguranţă sanitară. Spectacolul sportiv rămâne o mare bucurie pentru noi toţi, iar calitatea de organizatori este un motiv de recunoaştere a capacităţii noastre în acest sens, deci de mândrie naţională.

Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului

Campionatul EURO 2020 se va desfăşura în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021 în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania). Meciurile organizate în Bucureşti vor consta din trei partide în cadrul Grupei C şi o partidă în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile:

  • 13 iunie, ora 19:00 – Austria – Macedonia de Nord
  • 17 iunie, ora 16:00 – Ucraina – Macedonia de Nord
  • 21 iunie, ora 19:00 – Ucraina – Austria
  • 28 iunie, ora 22:00 – (meci optimi)