Victorie în Turul Flandrei 2021 pentru danezul Kasper Asgreen

Câștigătorul ediției din acest an al Turului Flandrei este un ciclist danez. Kasper Asgreen (Elegant-QuickStep) a câștigat senzațional într-un sprint final în care campionul din 2020, olandezul Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a renunțat cu 50 de metri înainte de linia de finiș.


Cei doi cicliști au fost cei mai puternici rutieri din turul de o zi din regiunea istorică a Belgiei, reușind înainte de a se duela într-un sprintul final să lase în urmă adversari serioși pe una din cățărările finale, Wout Van Aert declarându-se „pur și simplu insuficient de bun.” Belgianul care se lupta în 2020 cu Van der Poel pentru locul întâi a urmărit sumbru după Kwaremont cum ceilalți doi cicliști s-au îndepărtat simțitor deși mai erau peste 15 km din cursă, rutierul de la Team Jumbo Visma fiind prins de grupul urmăritorilor la kilometrul 10, pe când primii doi se distanțaseră la 29 de secunde.

Chiar dacă era favorit la sprint, Van der Poel a renunțat înainte de a trece linia de sosire, danezul de la QuickStep dovedindu-se mai puternic. Asgreen a obținut astfel titlul celui de-al 105-lea Tur al Flandrei după o cursă epuizantă de 6 ore începută la Antwerpen. Este cea mai mare victorie din carieră pentru danez, însă nu este o surpriză pentru cei care urmăresc fenomenul ciclist, Kasper Asgreen câștigând în acest an și clasica E3 Saxo Bank, care este considerat un indicator major pentru Turul Flandrei.

A fost un sezon incredibil de clasici anul acesta. Sunt atât de mulțumit de modul în care am concurat ca echipă în ambele curse.

Kasper Asgreen (Elegant-QuickStep)

Medalia de argint a fost câștigată de Greg van Avermaet care a câștigat sprintul cu Jasper Stuyven, aceștia doi evadând din grupul urmăritorilor pentru poziția a treia de pe podium. Wout a trecut linia de final abia pe locul 6. Dintre numele cunoscute, Peter Sagan a reușit să ajungă în primii 15 cicliști.

Alaphilippe era unul dintre principalii favoriți pentru a câștiga Turul Flandrei în acest sezon, după ce în ediția din 2020 era în evadarea primilor 3, alături de Van Aert și Van Der Poel, însă a căzut după impactul cu o motocicletă a organizatorilor. În 2021 francezul a trecut linia de sosire pe locul 42.

Noi reguli duc la eliminări

Când ciclistul AG2R și-a aruncat bidonul spre marginea drumului, către un grup de fani în afara spațiului special dedicat, oficialii UCI au considerat că mișcarea sa a încălcat protocoalele revizuite în ceea ce privește gunoiul. Michael Schär (AG2R Citroën Team) a fost astfel primul rutier descalificat din Turul Flandrei după ce a aruncat un bidon în mod neregulamentar. Acesta se afla la acel moment în spatele plutonului cu o mașină a echipei și primind asistență mecanică.

Clasament final

1Kasper Asgreen (DEN) Deceuninck-QuickStep06:02:12
2Mathieu van der Poel (NED) Alpecin-Fenix
3Greg Van Avermaet (BEL) AG2R Citroën Team+0:00:32
4Jasper Stuyven (BEL) Trek-Segafredo+0:00:33
5Sep Vanmarcke (BEL) Israel Start-up Nation+0:00:47
6Wout Van Aert (BEL) Jumbo-Visma
7Gianni Vermeersch (BEL) Alpecin-Fenix
8Anthony Turgis (FRA) Total Direct Energie
9Florian Senechal (FRA) Deceuninck-QuickStep
10Dylan van Baarle (NED) Ineos Grenadiers
11Christophe Laporte (FRA) Cofidis
12Tiesj Benoot (BEL) Team DSM+0:00:49
13Dimitri Claeys (BEL) Team Qhubeka Assos+0:02:15
14Marcus Burghardt (GER) Bora-Hansgrohe
15Peter Sagan (SVK) Bora-Hansgrohe