TOP 3 cele mai amuzante POZE „photoshop-ate” din campania electorală

Oficial a început campania electorală pentru alegerea reprezentanților cetățenilor în Parlamentul României. Însă înainte de a fi inundați cu reclamele partidelor și candidaților din competiția pentru un loc de deputat sau senator, să trecem în revistă câteva ipostaze amuzante din campania electorală locală din Arad ce a avut loc în luna septembrie.

Un podium al pozelor modificate în programul photoshop este poate singurul lucru pe care campania electorală le-a adus concret alegătorilor. Multiplele materiale electorale sunt pline de promisiuni și manipulări ale realității în favoarea candidaților politici. Însă imaginile transformate cu stângăcie sau lipsă de inspirație în celebrul program de editare grafică rămân pentru amuzamentul arădenilor mult după ce fluturașii și broșurile au fost aruncate la gunoi și decontate din bani publici.

1. Baby-face Fifor

Dacă tot a ajuns pe locul al treilea în competiția pentru Primăria Arad, parlamentarul PSD merită să obțină medalia de aur în clasamentul celor mai amuzante poze din campania electorală locală din Arad. De fapt, titlul ar reveni consultanților care au avut „strălucita” idee de a-i înlătura în unele materiale electorale (nu în toate) orice rid, semn sau cearcăn pe care fostul ministru îl are pe față! Rezultatul este un Mihai Fifor proaspăt și întinerit, însă vizibil transformat din mouse.

Astfel de tehnici sunt folosite de mult timp, mai ales în campaniile electorale, însă dacă nu există o folosire unitară a photoshop-ului mai multă provoacă confuzie în rândul simpatizanților. Adică imaginile alternante (fără riduri și cearcăne – vs – cu riduri, cearcăne și semne) pot să inducă în eroare și până la urmă votanții să fie jigniți de manipularea (grafică) la care au fost supuși. La fel cum a fost cazul acelui așa-zis sondaj care îl plasa pe candidatul PSD pe locul 2 la o distanță foarte mică de primarul în funcție.

2. Măduța cel absent

Cunoscut pentru fuga de la conducerea PSD Arad în toamna anului 2015, atunci când Victor Ponta, pus față în față cu tragicul eveniment de la Colectiv și corupția sistemică ce a permis un astfel de accident, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru. Dispărut după atâția ani, fostul parlamentar PSD a fost adus cu elicopterul photoshop direct în sediul PRO România Arad!

Mai exact, imaginea prezentată în anul 2020 —și nu oricum ci într-un apel la arădeni pentru a vota partidul lui Ponta pe 27 septembrie— este un decupaj al ex-parlamentarului din 2014, de la un congres județean al PSD Arad.

3. Subțirelul Bîlcea

Deși photoshop este prea puțin folosit aici pe candidat propriu-zis, trebuia menționată această poză pentru a acorda o medalie și celor de drepata. Dar mai ales pentru măiestria fotografului de a capta unghiul care îl pune în lumina cea mai favorabilă pe candidatul PNL de la acea vreme.

Odată cu abandonarea Primăriei de către Gheorghe Falcă, nici materialele PNL nu mai sunt atât de amuzante. Astfel metoda folosită de Sergiu Bîlcea, la fel ca în cazul lui Mihai Fifor, aduce mai multe minusuri decât plusuri, diferențele fiind vizibile de la o fotografie la alta, confuzând privitorul și făcându-l să se întrebe, și în cazul liberalului, ce se întâmplă cu candidatul de trece prin așa „transformări” de la o zi la alta.

*Mențiune Bibarț

Pentru că este publicată înainte de campanie, însă este mult mai bine utilizat programul de editare grafică, poza realizată de cei de stânga împotriva primarului de dreapta își ratează obiectivul. Adică, ce ni se prezintă ca un fel de glumă la adresa primarului-interimar de atunci, Călin Bibarț, îi pune în lumină abilitățile de gospodar, care coboară la munca de jos meșterind în stațiile de tramvai unde au apărut la acea vreme niște însemne vopsite destinate distanțării fizice între călători. Poate acum primarul-ales Călin Bibarț (PNL) ar trebui să le mulțumească celor de la PSD pentru reclama pozitivă ce i-au făcut-o.