Turul României la ciclism a fost câștigat de Eduard Grosu

Derulat în perioada 8 – 13 septembrie, ediția din 2020 a Turului României la ciclism s-a încheiat duminică la București și a fost câștigată de Eduard Grosu, membru al echipei naționale a României. Dintre cele 53 de Tururi aceasta este al 28-lea titlu câștigat de către un rutier român. Pe locul doi în ierarhia generală s-a situat Nikodemus Holler, de la echipa germană Bike Aid, iar pe locul trei s-a clasat polonezul Szymon Krawczyk (CCC Development Team).

La clasamentul pe echipe primul loc a fost ocupat de Bike Aid. Locul 2 a revenit echipei Giotti Victoria – Savini Due, urmată de CCC Development Team. Pe 4 s-au clasat cei de la Vino Astana Motors, iar locul 5 a fost adjudecat de Echipa Națională a României. Rutierii Serghei Țvetcov, component al echipei naționale, și Emil Dima (Giotti Victoria – Savini Due) s-au clasat pe locurile 5, respectiv 7.

  • Tricoul galben, pentru ocuparea poziției de lider în clasamentul general: Eduard Grosu;
  • Tricoul albastru, pentru cel mai bun român din competiție: Eduard Grosu;
  • Tricoul roșu, pentru cel mai bun sprinter: Matvey Nikitin (Vino Astana Motors);
  • Tricoul verde, pentru cel mai bun cățărător: Alexandr Ovsyannikov (Vino Astana Motors);
  • Tricoul alb, acordat celui mai bun rutier sub 23 de ani: Szymon Krawczyk (CCC Development Team).

A fost o ediție foarte grea și foarte lungă a Turului României, dar sunt bucuros că s-a reușit organizarea competiției în acest an dificil. (…) Fiind un sprinter, prima și cea de a doua etapă erau cele pe care le vizam, însă, după a treia, pe care ar fi trebuit să o părăsesc, aveam încă tricoul galben. Exista posibilitatea să îl mențin și după etapa de pe Transfăgărășan, cu toate că era o cățărare la mijloc, dar datorită sacrificiului lui Serghei Țvetcov am reușit să înving. Sunt foarte bucuros că am câștigat două etape și că am purtat tricoul galben pe parcursul întregii competiții, clasându-mă permanent în primii 3.

Eduard Grosu

Câștigătorul Turului României a ținut să mulțumescă și antrenorului echipei naționale, Georgios Georgiadis, echipei CSA Steaua București dar și echipei Olimpic Torpedo Zărnești, pentru că s-au sacrificat în fiecare etapă pentru a-l proteja și pentru a proteja tricoul galben.

Foto: Traian Olinici