Diplomația europeană în șoc: Iran va media negocierile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Ordinea internațională tradițională mai primește o lovitură după ce Armenia și Azeraidjan au decis ca Iranul să medieze negocierile de pace dintre cele două țări aflate în conflict de decenii! Mai mult decât atât, niciun stat european nu va participa la discuții, transmite Euractiv, care precizează că Rusia își va asuma meritele în cazul reușitei.


Ultimii ani au reprezentat o schimbare în dinamica relațiilor internaționale, dominația Occidentală fiind contestată, comercial, geopolitic, și tehnologic, dar și mitar de către state precum Rusia, dar și China sau India. Din păcate, acest lucru înseamnă și îndepărtarea de la valorile libertății, democrației liberale, precum și dreptul internațional. Iranul se alătură acestui trend, nu doar prin susținerea acțiunilor teroriste îngrozitoare ale Hamas împotriva Israelului, care reușise să , dar și în implicarea altor conflicte din regiune.

Cele două țări în care UE a investit eforturi diplomatice considerabile, Armenia și Azerbaidjan, au acceptat medierea regimului de la Teheran, spre surprinderea cancelariilor occidentale. Chiar dacă ambele state sunt membre ale Parteneriatului Estic al UE, reprezentanții armeni și azeri vor să vorbească despre probleme regionale „fără interferența țărilor non-regionale și occidentale”, conform ministerului de externe al teocrației iraniene citat de către IRNA, agenția oficială de știri de la Teheran.

Greșeli tactice ale diplomației europene

Finalul crizei teritoriale din Nagorno-Karabah s-a petrecut recent, când Azerbaidjanul, mai puternic din punct de vedere militar decât Armenia, a invadat regiunea contestată, iar aproape toată populația etnică armeană în număr de 120.000 de locuitori fugind în Armenia continentală. Regimul de la Erevan s-ar fi simțit trădat de către Rusia, cu care avea un soi de acord de apărare, dar și de către Occident care nu a pus presiune asupra Azerbaidjanului, prin urmare întorcându-și privirile către Iran, mai subliniază Euractiv.

Deși Teheranul a avut istoric o relație acră cu Baku, Azerbaidjanul tradițional acceptă invitații pentru mediere internațională atunci când Turcia, considerată fratele mai mare din regiune, este prezent. Azerbaidjanul ar fi respins recent discuțiile mediate de către UE tocmai pentru că guvernul de la Ankara nu a fost invitat! În schimb fusese invitată Franța, văzută ca favorabilă Armeniei, deoarece în urma genocidului armean de către Imperiul Otoman în 1915, o parte considerabilă a populației armene s-a relocat în Franța, formând una dintre cele mai mari diaspore armene din străinătate.

Doar Georgia, o altă țară din Parteneriatul Estic al UE, a refuzat în ultimul moment să participe la discuțiile găzduite de Teheran.