Tramvai tras de cai la Timişoara

Nu este vorba de o defecțiune, ci de reintroducerea unui mijloc de transport în comun care era vârf de tehnologie acum un secol și jumătate în urmă. Motivul pentru acest eveniment este Ziua Transportului Public Local, celebrată la Timișoara în acest mod inedit.


În data de 8 iulie, Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a aniversat 154 de ani de la apariția primului tramvai tras de cai de pe actualul teritoriu al României, sărbătorind totodată, Ziua Transportului Public Local. Reprezentanții administrației locale au dorim să marcheze această ocazie prin organizarea unor evenimente, completând experiența expoziției de tramvaie de patrimoniu amplasate în piețele
istorice ale orașului. Scopul principal este promovarea transportului public ca opțiune preferată de deplasare.

Tramvaiul tras de cai a putut fi văzut din nou la Timişoara, la 154 de ani de la prima călătorie de acest gen de pe teritoriul României. Locuitorii orașului de pe Bega dar și turiștii au putut călători în timp pe traseul Prefectură – Piaţa Libertăţii, cu ajutorul nepreţuit al celor de la herghelia Izvin şi al celor două superbe exemplare de cai din rasa Nonius. Reprezentanții STPT îi mulţumec domnului inginer zootehnist Slobodan Stoicovici şi colegilor săi pentru ajutorul oferit.

A fost oferită ocazia unei astfel de plimbări aparte unor copii din medii vulnerabile, pentru a avea și un alt fel de prezență în cadrul comunității, menită a sprijini buna integrare socială a copiilor din sistemul de protecție. Astfel, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și DGASPC Timiș, STPT a invitat copiii din cadrul Casei de tip familial Andrei din Timișoara să efectueze această deplasare inedită.

Programul complet al Zilei Transportului Public Local a mai conținut și alte evenimente cum ar fi un recital de muzică clasică susţinut de Csermak Kamilla – An IV (licenţă) organizat pe tramvaiul platformă din Piaţa Unirii.

Foto: STPT