Liderul ONU face apel pentru adoptarea de măsuri asiguratoare de asistenţă medicală de bază pentru toţi oamenii
Secretarul general al ONU şi alţi lideri politici au făcut apel la adoptarea de măsuri pentru a asigura asistenţă medicală de bază pentru toţi oamenii, precum şi la pregătiri pentru a putea răspunde la viitoare pandemii.
În prima rundă de dezbateri ale Organizației Mondiale a Sănătății din ultimii trei ani (suspendate din cauza pandemiei de coronavirus şi a epidemiei de variola maimuţei) cele 194 de state membre discută despre accesul la servicii medicale de bază pentru cei 8 miliarde de cetăţeni ai lumii şi dezbat bugetul pe 2024-2025 al organizaţiei. Totodată, OMS marchează 75 de ani de la înfiinţare, timp în care speranţa de viaţă pe plan global a crescut spectaculos şi s-au făcut progrese importante în combaterea mortalităţii infantile şi a bolilor infecţioase.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că „sfârşitul Covid-19 ca urgenţă sanitară globală nu este doar sfârşitul unui coşmar din care ne-am trezit”, ci reprezintă momentul să fie accelerate negocierile asupra unui tratat global privind pandemiile, pentru a putea combate în mod mai eficace epidemiile. Un proiect de document ar urma să fie finalizat pe parcursul anului viitor. Scopul este de a limita infecţiile mai rapid şi de a distribui mai corect materiale de protecţie, vaccinuri şi tratamente.
Viitorul aparține celor care lucrează împreună
Liderul ONU, Antonio Guterres, a ținut să precizeze că sănătatea umană a avansat considerabil de la nașterea OMS, dând exemplu eradicarea variolei, poliomielita pe cale de dispariție, iar mortalitatea infantilă – în scădere cu 60% în 30 de ani. Progresul este însă în pericol, deoarece schimbarea climatică reprezintă un pericol uriaș, iar calea progresului poate fi realizată numai dacă lumea lucrează împreună.
În centrul reuniunii din acest an este de aşteptat să se afle problema inechităţii accesului la servicii medicale între ţări bogate şi ţări sărace. Se aşteaptă de asemenea majorarea contribuţiilor obligatorii din partea statelor membre, în timp ce până acum OMS s-a bazat pe contribuţii benevole pentru numeroase din acţiunile sale, mai transmite Agerpres.
Foto: Ahmad Taufik