Timișoara Capitală Culturală Europeană a fost lansată oficial
Evenimentele dedicate deschiderii oficiale a Programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023 au animat întregul oraș de vineri până duminică noaptea. Organizatorii au pregătit o paletă diversă de manifestări, incluzând spectacole de teatru în aer liber, concerte, expoziţii şi lansări de carte. Cele trei pieţe ultracentrale Operei/Victoriei, Libertăţii şi Unirii ai fost pline de localnici și turişti care, cumulat, au depăşit în seara deschiderii, 15.000 de persoane.
La începutul weekend-ului oamenii au dansat pe ritmuri balcanice alături de cei de la Taraf de Caliu & Guests, iar pentru a face o trecere între ritmurile muzicale seara s-a încheiat pe muzica electronică a lui Fritz Kalkbrenner. În total sunt investiţii de 150 de milioane de euro în infrastructura culturală, cu ocazia acestui titlu, nu toate programate pentru anul acesta. Deschiderea oficială a continuat sâmbătă cu zeci de evenimente, remarcabilă fiind lansarea Catalogului „Victor Brauner”, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara.
Vremea însorită de duminică, tulburată doar de o scurtă ploaie, a permis publicului de toate vârstele să se bucure de o paradă a marionetelor gigantice aduse de partenerii culturali ai Capitalei Culturale Europene 2023 Veszprem din Ungaria, precum şi de actori pe picioroange. Spectacolul cu marionete a avut şi un rol educativ, atrăgând atenţia asupra protejării mediului. Aceste spectacole au avut loc și în cartiere.
Pe lângă concertele de muzică în aer liber, au avut loc și expoziții neconvenționale cum ar fi cea a artistului Dan Perjovschi, în tramvai. Expoziţia „pe roţi” a presupus un tramvai decorat cu desene şi mesaje puternic ancorate în viaţa socială, politică şi culturală contemporană.
„Eu am mai făcut un tramvai la Iaşi. La Iaşi există un colectiv de designeri care au un program special cu astfel de lucrări. Au până acum cred că vreo 20 de tramvaie pictate – Tramvaiul literaturii, al Crăciunului, al Iei, etc. Pe mine m-au chemat în 2018, când celebrau 30 de ani de la Revoluţie. (…) Pe acest tramvai sunt şi referinţe la Capitala Culturală Timişoara, în general. Pentru mine Timişoara este oraşul din care începe libertatea mea ca artist. De altfel, prima mare expoziţie liberă, în stare de libertate a generaţiei mele, a fost aici, în 1991, şi s-a chemat ‘Stare fără titlu’”, a menţionat Perjovschi pentru Agerpres.
Pste 1.000 de evenimente planificate până în februarie 2024 alături de aproximativ 1 milion de vizitatori așteptați în acesastă perioadă. Mesajul internaţional este cel al valorilor multi culturale ale municipiului.