Promovarea Statutului lucrătorului cultural profesionist

Ministerul Culturii (MC), prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), în calitate de coordonator de reforme şi investiţii (CRI) a organizat pe 14 februarie, la Teatrul Naţional Bucureşti, un prim eveniment dedicat promovării Statutului lucrătorului cultural profesionist. Evenimente similare vor fi organizate și în Iași, Cluj și Timișoara.


Propunerea legislativă elaborată în cadrul Reformei 3 – Reformarea sistemului de finanţare a sectorului cultural şi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 11 – Turism şi cultură vizează maximizarea potenţialului creativ al lucrătorilor culturali şi menţinerea activă a acestora pe piaţa muncii, dar şi dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative şi creşterea contribuţiei lor economice.

Una dintre reuşitele de care ne putem bucura este actualizarea statutului lucrătorului cultural, la nivelul anului 2023, cu sprijinul fondurilor europene. Cred că părerea fiecăruia dintre cei vizaţi de schimbarea legislativă ne va ajuta să putem propune un act normativ funcţional. Ne aflăm în situaţia în care avem foarte mulţi lucrători culturali care nu sunt prinşi într-un sistem care să le asigure un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Totodată, sunt şi foarte mulţi freelanceri care au nevoie de mai mult decât poate oferi codul muncii„, a transmis ministrul Culturii.

Statutul lucrătorului cultural profesionist va introduce mai multe drepturi pentru persoanele care lucrează în domeniul culturii, în diferite forme, cum sunt, de exemplu, cele de persoană fizică autorizată sau drepturi de autor. Practic, Statutul lucrătorului cultural profesionist propune un cadru coerent de protecţie socială şi fiscală aplicabil unor categorii profesionale atipice ce implică activitatea artistică şi culturală, în prezent reglementate de o legislaţie fragmentată, subliniază reprezentanții ministerului.

Evenimentul a reunit experţii implicaţi în elaborarea propunerii legislative şi profesionişti care activează în sectoarele culturale şi creative şi care pot beneficia de măsurile de sprijin vizate prin Statutul lucrătorului cultural profesionist. Conform calendarului, următoarele întâlniri vor avea loc astfel:

  • Iaşi – 23 februarie
  • Timişoara – 2 martie
  • Cluj-Napoca – 9 martie

Foto: Una Laurencic