Bagheta franceză, ceaiul tradițional chinez și Săptămâna Mare din Guatemala incluse în patrimoniul cultural imaterial al umanității

Săptămâna Mare din Guatemala, prepararea tradițională a ceaiului în China și cunoștințele artizanale care înconjoară emblematica pâine zilnică a Franței, bagheta, sunt printre cele mai recente practici și expresii culturale care trebuie recunoscute de Organizația ONU pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Un total de 19 practici au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, în cadrul unei întâlniri care a avut loc săptămâna aceasta la Rabat, Maroc.


Lista de comori naționale de neprețuit, care recunoaște și promovează diversitatea practicilor culturale și a cunoștiințelor comunităților a fost actualizată de către UNESCO, informează Națiunile Unite. Pe lângă cele 19 practici, alte 5 elemente, printre care cultura gătitului ucrainean cu borș și piatră tradițională Ahlat din Turcia, au fost incluse pe o listă a patrimoniului cultural imaterial care necesită prezervarea urgentă.

Săptămâna de mâncare, credință, sărbătoare

Săptămâna Mare este unul dintre cele mai notabile evenimente din Guatemala. Este atât o sărbătoare religioasă, cât și culturală care comemorează patima, moartea și învierea lui Hristos. Sunt organizate procesiuni, privegheri și marșuri funerare; se serveste mancare de sezon; se împodobesc fronturile caselor și clădirilor și se creează covoare, livezi și altare. Cu toate acestea, activitățile și elementele comune variază de la o regiune la alta.

UNESCO a remarcat că aceste practici și tradiții au fost transmise generațiilor tinere de secole, prin participarea activă la eveniment și pregătiri, precum și prin mass-media.

Ritualuri de ceai, de la frunză la ceașcă

UNESCO subliniază că eaiul pătrunde în viața de zi cu zi în China, unde este servit în case, locuri de muncă, ceainări, restaurante și temple. Este o parte importantă a interacțiunii sociale și a ceremoniilor, inclusiv a nunților.

Tehnicile tradiționale de procesare a ceaiului din China presupun cunoștințele, abilitățile și practicile legate de managementul plantațiilor de ceai, culesul frunzelor de ceai și prelucrarea manuală. Acestea sunt transmise prin familii și prin ucenicie, inclusiv de către producătorii de ceai, fermierii și artiștii, precum și cei care fac produse de patiserie care sunt de obicei servite cu ceai.

Pâinea zilnică a Franței

Bagheta este cea mai populară pâine din Franța, iar înscrierea ei pe Lista UNESCO onorează cunoștințele și cultura artizanală din jurul acestei pâini, care este făcută din doar patru ingrediente: făină, apă, sare, precum și drojdie. Baghetele necesită cunoștințe și tehnici specifice. Sunt coapte pe tot parcursul zilei în loturi mici, iar rezultatele variază în funcție de temperatură și umiditate.

Procesul tradițional de producție implică pași care includ cântărirea și amestecarea ingredientelor, frământarea, fermentarea și modelarea și marcarea manuală a aluatului cu tăieturi superficiale, cunoscute sub numele de semnătura brutarului.