De ce este atât de controversată Cupa Mondială de fotbal din Qatar?

De la desemnarea din 2010, alegerea Qataului drept gază a Cupei Mondiale de fotbal a fost criticată din mai multe părți. Nu doar pentru că emiratul din Orientul Mijlociu nu dispunea de infrastructura fotbalistică necesară sau că temperaturile ridicate vor împinge competiția spre finalul anului, ci și pentru că țara nu avea un standard de respect pentru drepturile omului îndestul de ridicat.


Condiţiile de muncă inumane pentru lucrători migranţi, respectarea drepturilor femeilor şi comunităţii LGBTQ+, precum şi impactul asupra mediului, au reprezentat argumente constante dinspre organizațiile drepturilor omului pentru ca evenimentul mondial să nu se organizeze în Qatar.

Anul desemnării a fost și cel în care Rusia fusese desemnată să organizeze Cupa Mondială în 2018. În ciuda războiului care tocmai avusese loc în 2008 cu Georgia! Și chiar dacă anexarea Crimeei din 2014 avusese loc între timp, competiția FIFA a continuat să aibă loc în 2018.

Foto: Vladimir Putin si Sepp Blatter

Nu este de mirare că după întreg scandalul de corupție din 2015, Qatar a continuat să rămână organizatorul Cupei. Astfel, organizațiile pentru drepturile omului îndeamnă acum la boicotarea evenimentului, adică neurmărirea meciurilor.

Sportul folosit pentru îmbunătățirea imaginii

Fenomenul de sports-washing, asemănător celui din zona ecologică, nu este nou. Cu alte cuvinte, sporturile sunt folosite pentru a spăla imaginea. Poate fi identificat încă din 1936, când Jocurile Olimpice organizate la Berlin au fost folosite de regimul nazist pentru a portretiza o imagine de în ciuda autoritarismului și atroticităților pe care le efectuau în țară. Asemeni a făcut și regimul militar din Argentina în 1978.

Organizațiile pentru drepturile omului consideră că mai multe mii de lucrători migranți au murit în cadrul pregătirilor de găzduire a Cupei Mondiale, pe șantierele de construcții. Investigațiile acestor ONG-uri pe parcursul anilor au fost înaintate FIFA. Autoritățile din Qatar spun însă că nu au primit plângeri despre persoane concrete, ci doar statistici inconcludente. Unii fotbaliști au protestat în felul lor față de încălcarea drepturilor muncitorilor.

Foto: Haaland

Comitetul de organizare Quatar 2022 contestă cifrele și declară că au existat 3 decese legate de muncă pe șantierele Cupei Mondiale și alte 37 de decese care nu sunt legate de muncă. În cazul din urmă intră acele decese care nu sunt legate direct de un accident de muncă, însă pot fi conectate, cum ar fi infarcturile, deoarece temperaturile sunt extrem de ridicate, iar muncitorii nu sunt protejați.

Arestări, corupție, sentințe

În 2021, după ce a acuzat peste 50 de persoane în cadrul investigației lor care a șocat cu arestări în 2015, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că FIFA este o „victimă” a corupției în fotbal și va primi 201 de milioane de dolari drept despăgubire. Sepp Blatter și Michel Platini nu au fost niciodată acuzați de o crimă de către Departament. Dintre cei 22 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA care au votat pentru gazdele Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) și 2022 (Quatar), doar unul mai este în FIFA în 2022.

Foto: Sepp Blatter

În iulie 2022, Sepp Blatter și Michel Platini au fost declarați nevinovați pentru infracțiuni penale de către instanța elvețiană, unde a fost inițiat dosarul privind „plata de neloialitate” de 2 milioane de franci elvețieni pe care fostul președinte al FIFA a efectuat-o fostei vedete franceze, la acel moment președinte UEFA. Blatter are acum interdicție de a face parte din FIFA dar și de la activități legate de fotbal până în 2028.

Foto: Gianni Infantino

Gianni Infantino, președintele UEFA, care a preluat conducerea FIFA după scandalul arestărilor și a corupției, a afirmat că Federaţia a fost tot timpul preocupată de soarta muncitorilor pe şantierele Cupei Mondiale. „Printre marile companii care câştigă miliarde în Qatar, câte dintre acestea au rezolvat problema muncitorilor migranţi? Niciuna, pentru că o schimbare de legislaţie ar însemna mai puţin profit. Dar noi, noi am făcut-o”, a precizat Infantino înainte de debutul Cupei Mondiale în acest sfârșit de săptămână.