Proiecție documentar despre evacuarea forțată din strada Vulturilor (12 noiembrie)

Sâmbătă, 12 noiembrie, la Centrul Social Iedera din Timișoara, va avea loc proiecția documentarului „A Început Ploaia”, material ce urmărește comunitatea de pe strada Vulturilor, nr. 50, din București, care după ce au fost evacuați în 2014, au dus o luptă în stradă timp de 2 ani pentru dreptate locativă.


Proiecția face parte dintr-o serie de evenimente care sunt organizate împreună cu organizații parte din Blocul pentru Locuire. Scopul este cel de a atrage atenția asupra modurilor în care este negat dreptul la locuire pentru întregi secțiuni ale societății, în multe orașe din România.

Documentarul este rezultatul a peste doi ani de muncă video-etnografică în jurul evacuărilor forțate împotriva romilor din București. „A început ploaia” portretizează povestea comunității de 100 persoane, care au locuit pe strada Vulturilor, nr. 50, din septembrie 2014 până în iunie 2016 pentru a protesta împotriva evacuării forțate din locuință și pentru a lupta pentru dreptul lor la locuințe sociale.

Vicisitudinile acestei comunități sunt intercalate cu o serie de interviuri cu activiști, savanți și politicieni, compunând un tablou care vorbește despre discriminare rasială, lipsa de adăpost, evacuări, dar și despre practici de rezistență și schimbare socială la nivel local.

Pe de o parte, tot prin abordarea activistă și participativă care o pune în prim plan, documentarul își propune să susțină lupta pentru dreptul la oraș pe care romii o pun în prim-plan în București. Pe de altă parte, filmul arată cum este posibil să se amestece munca academică de teren, munca orientată către activist și metodele vizuale pentru a crea spațiu pentru experiențe de abilitare și schimb semnificativ.

Tot pe 12 noiembrie, în București are loc Marșul pentru locuire. Revenedicările acestui protest sunt următoarele:

✊ Plafonarea costurilor de energie! Cerem reducerea facturilor care depășesc aceleași luni din 2021. Creșterea costurilor locuirii este cauzată de speculații financiare și de pretextul unui război la care nu vrem să participăm!

✊ Stop tuturor evacuărilor! Cerem relocare adecvată tuturor celor evacuați, inclusiv mutarea acestora în locuințe de necesitate!

✊ Mai multe locuințe publice și sociale! Cerem creșterea stocului de locuințe publice și sociale prin orice mijloace aflate la dispoziția autorității publice locale: construcția de locuințe, reconversia în locuințe publice a clădirilor goale, remunicipalizarea clădirilor goale proprietate privată, lăsate să se degradeze pentru speculă imobiliară.

✊ Acces ușor la locuințe sociale! Cerem criterii juste, proceduri simplificate și personal educat anti-rasist și anti-clasist!

✊ Acces public la lista curentă a fondului locativ al autorităților locale municipale și de sector!

✊ Controlul chiriilor! Piața capitalistă înseamnă o creștere fără limite a costurilor chiriilor în timp ce actuala criză face imposibilă achiziția de proprietate de către cei mai precari. Fără limitele cerute de cei mai precari și impuse de stat, marii proprietari se vor îmbogăți de pe urma greutăților noastre!

✊ Finalizarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea și construirea celorlalte 7 blocuri anunțate! De aceste locuințe depind sutele de solicitanți de locuințe sociale aflați pe lista de prioritate a Primăriei Generale București.

✊ Primăriile să acceseze fondurile pe care Ministerul Dezvoltării le poate aloca pentru construirea locuințelor sociale și de necesitate.