Statele Membre UE au hotărît să reducă emisiile CO2 cu 40% față de nivelurile din 2005 în construcții, transportul rutier, agricultura și deșeurile

Cel de-al treilea trialog —întâlnire tripartită informală privind propunerile legislative între reprezentanții Parlamentului, Consiliului și Comisiei—, referitor la regulamentul privind împărțirea eforturilor privind schimbarea climatică a avut o primă decizie pozitivă pe 8 noiembrie.


Uniunea Europeană au ajuns la un acord marți noaptea cu privire la un regulament care impune reducerea emisiilor în sectoare precum construcțiile, transportul rutier, agricultura și deșeurile. Conform acordului, statele membre UE vor trebui să reducă emisiile cu 40% față de nivelurile din 2005 în acele sectoare, care în prezent nu sunt reglementate de piața de carbon a blocului, adică așa-numita schemă de tranzacționare a emisiilor a UE.

Toate sectoarele mai sus numite sunt responsabile împreună pentru 60% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Acest lucru va permite Uniunii să arate mapamondului că intenționează serios să reducă emisiile, în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de la Paris.

Conform regulamentului, fiecărei țări UE i se atribuie un obiectiv național de reducere a emisiilor în sectoarele avizate. Cota anuală scade progresiv până când se realizează o reducere totală de 40% a emisiilor, până în 2030. Statele membre cu un PIB pe cap de locuitor mai mare au obiective mai mari de reducere a emisiilor.

Cu toate acestea, țările vor avea, de asemenea, flexibilitate în atingerea acestor obiective. În cazul în care emisiile lor sunt mai mici decât cota lor anuală, țările UE pot banca alocarea neutilizată în anii următori până în 2030. Până la 25% din cotele anuale de emisii pot fi stocate în acest fel în anii 2022-2029. Statele membre UE vor putea, de asemenea, să cumpere și să vândă cote de emisii între ele, mai precizează sursa citată.

Foto: