Arheologia Mării Negre ca factor în turismul cultural

În perioada 10-12 octombrie 2022, s-au desfăşurat la Nessebar (Bulgaria) lucrările conferinţei „Arheologia Mării Negre ca factor în turismul cultural”, parte a activităţilor din cadrul proiectului BSB 867 Black Sea Archaeology, History and Culture Portal – ARHICUP. În cadrul acesteia au fost prezentate, de către reprezentanţii celor trei parteneri ai proiectului, lucrări cu teme privind rolul femeii în arheologia Mării Negre şi importanţa şi integrarea cercetării arheologice în cadrul turismului cultural din regiunea Mării Negre.


Din partea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (PP2) au fost prezentate două lucrări, care au scos în evidenţă viitorul rutelor culturale comune şi contribuţiile importante aduse cercetării arheologice de doamne ale arheologiei româneşti, după cum urmează: drd. Cristian Cealera, dr. Cristina Talmaţchi, Contribuţii ale unor femei din România la dezvoltarea şi promovarea arheologiei în vestul Mării Negre; dr. Aurel Mototolea, dr. Ana Cristina Hamat, dr. Ştefan Georgescu, Trasee culturale pe malul Mării Negre. Studiu de caz: siturile arheologice de la Nessebar la Sulina.

Evenimentul a fost organizat de Municipalitatea Nessebar (lider de proiect), invitaţii fiind reprezentanţi ai celor două instituţii partenere, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (PP2) şi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei (PP3), şi ai grupurilor ţintă. Lucrările prezentate vor fi încărcate pe web portal-ul proiectului, aflat în dezvoltare.

Panelul practic al conferinţei a inclus schimbul de experienţă, schimbul de bune practici şi idei. S-a menţionat rolul tehnologiilor moderne şi oportunităţile pe care acestea le oferă pentru buna gestionare a resurselor turistice. În discuţia privind relaţia arheologiei cu dezvoltarea turismului cultural în regiunea Mării Negre, s-a remarcat că conţinutul accesibil digital este un mijloc de promovare a siturilor într-un mod nou, dar nu ar putea înlocui vizitele la faţa locului. Digitalizarea nu este doar o metodă de documentare şi conservare a valorilor culturale, ci şi o modalitate prin care siturile istorice se încadrează în modelul mai larg al marketingului de succes al destinaţiei. Aceasta este o garanţie pentru dezvoltarea durabilă a turismului local. În discursurile finale ale partenerilor, s-a remarcat semnificaţia pozitivă a implementării proiectului şi speranţa unei viitoare cooperări comune.

Proiectul BSB 867 Black Sea Archaeology, History and Culture Portal (Portalul Arheologiei, Istoriei şi Culturii Mării Negre) – ARHICUP este finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”. Implementarea acestuia a debutat la 1 iunie 2020 şi are o durată de 30 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 566 400 de euro, din care 85 440 de euro reprezintă bugetul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Până la finalizarea web portal-ului, evoluţia proiectului poate fi urmărită accesând web site-ul www.arhicup.com