Festivalul Național de Teatru 2022 va avea loc între 5 și 13 noiembrie 2022

Organizat de Uniunea Teatrală din România, festivalul aduce o multitudine de creații pe scenele din București. Între 5 și 13 noiembrie 2022, iubitorii de artă vor putea viziona peste 50 de piese, unele în altă limbă decât cea română, în această ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT).


Conceptul festivalului Granițe fragile. Istorii fluide, anunțat după acceptarea mandatului de curatori, a ghidat pe aceștia în structurarea programului care urmărește abordări și tendințe estetice relevante în teatrul românesc de azi. Cele două categorii ale programului propun spectacole și discursuri performative care invită la posibile interpretări ale conceptului, fără ca acesta să devină un criteriu exclusiv.

Secțiunea Granițe fragile propune observarea unor estetici hibride: interferențe cu alte genuri, integrarea tehnologiilor, hibriditatea teritoriilor estetice, dar și artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase.

Istorii fluide grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială. Curatorii au considerat relevantă includerea în structura Festivalului Național de Teatru a unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformări semnificative ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de un public delocalizat sau atras de tot ceea ce ține de digitalizare.

Alegerea unor spectacole în detrimentul altora, în vederea includerii lor într-un Festival Național de Teatru, nu este nici pe departe o operațiune de tip științific. Asta nu înseamnă, desigur, că alegerea e un simplu act de voință și de gust personal.

Echipa curatorială a FNT 2022 a selectat pentru această ediție exclusiv spectacole produse în stagiunea trecută, 2021-2022. În intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, aceasta a vizionat peste 100 de spectacole din întreaga țară, fizic și online, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale. UNITER a invitat teatrele să trimită câte două propuneri spre vizionare (depășite ca număr în unele cazuri). Desigur, au intrat în atenție și spectacolele vizionate de fiecare curator de-a lungul stagiunii trecute, chiar dacă nu au fost propuse de teatre.

Programul întreg poate fi lecturat pe websiteul FNT.