Biblioteca Brukenthal se redeschide pentru cercetători

Începând cu data de 28 septembrie 2022, conducerea interimară a Muzeului Naţional Brukenthal a luat decizia de redeschidere a Bibliotecii Brukenthal pentru cercetare. Astfel că, în fiecare săptămână, de miercuri până vineri, în intervalul orar 10:00 – 13:00, cercetătorii, profesorii, doctoranzii etc. vor putea să cerceteze fondul de carte al Bibliotecii muzeului sibian.


Biblioteca Brukenthal deţine un fond remarcabil de carte şi carte veche. Ani de-a rândul numeroşi cercetători, nu doar din România, ci din întreaga lume, au venit la Sibiu pentru studiu şi pentru a cerceta fondul de carte din cadrul Bibliotecii.

Înfiinţarea Bibliotecii Brukenthal se datorează fondului de carte achiziţionat de baronul Samuel von Brukenthal (15.972 volume), la care s-au adăugat pe parcursul anilor alte colecţii, între care: Biblioteca capelei (fondată în secolul al XIV-lea, cuprinzând biblioteca Mănăstirii Dominicane şi bibliotecile unor patricieni sibieni), fondul de carte al Capitolului Evanghelic, cel al Academiei de Drept şi o serie de donaţii de la particulari şi instituţii ştiinţifice din ţară şi străinătate. Printre acestea, reprezentanții bibliotecii menționează două lucrări extrem de valoroase:

  • Breviarul Brukenthal (achiziţionat în 1786 la Viena şi realizat în Ţările de Jos la începutul secolului al XVI-lea, scris pe pergament, cu caractere gotice minuscule, împodobit cu miniaturi pictate
  • Vigiliale, manuscris pe pergament, datat din anul 1507; paginile cuprind caractere gotice şi neume, iar iniţialele sunt împodobite în culorile roşu, albastru şi negru).

Biblioteca găzduieşte un fond valoros de carte europeană rară (aprox. 30.000 volume din sec. XVI-XVIII), aproximativ 1.500 de volume de carte românească rară şi 382 volume de Incunabule. Numărul total al volumelor atinge circa 280.000.