Liz Truss va conduce noul Guvern al Marii Britanii

Liz Truss va fi desemnată în poziția de prim-ministru al Marii Britanii după ce l-a învins pe Rishi Sunak în competiția internă a Partidului Conservator. Aceasta va fi cea de-a treia femeie din istoria Regatului Unit care va conduce Guvernul, după Margaret Thatcher și Theresa May.


A fost un rezultat mai apropiat decât au prezis unii analiști, Truss luând 57% din voturile valabil exprimate în competiția conservatorilor. Aceasta s-a întâlnit deja cu Regina la Balmoral, în Scoția, și momentan își formează cabinetul. Liderul Opoziției, Keir Starmer, din partea Partidului Laburist, a felicitat-o, dar spune că țara se confruntă cu o criză a costului de viață, după 12 ani de guvernare conservatoare.

Truss s-a angajat să „rezolve” criza energetică și se înțelege că ia în considerare înghețarea facturilor la energie. Ministrul de afaceri Kwasi Kwarteng este de așteptat să devină cancelar, iar ministrul pentru Educație, James Cleverly, să se ocupe de externe. Priti Patel demisionează din funcția de ministră de interne, iar procurorul general Suella Braverman a fost invitată să o înlocuiască.

Ministră în ultimele 3 guverne

BBC subliniază faptul că Truss nu a câștigat alegerile generale, ci doar o competiție internă. Ea îi urmeazp lui Boris Johnson ca lider al Partidului Conservator. Înainte de a intra în competiția pentru conducerea partidului, mulți au cunoscut-o dintr-un discurs de la un congres al partidului din 2014, unde a promovat cu entuziasm brânza și carnea de porc produse local.

Până în prezent a lucrat pentru trei foști premieri. A fost promovată de David Cameron la funcția de vârf la Mediu și a lucrat drept ministră de Justiție în cabinetul condus de Theresa May. În cele din urmă, a fost numită la Externe de către Boris Johnson în 2021, poziție din care va deveni prim-ministră.