Constituirea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor în România

Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor (2 august) repune europenii față în față cu memoria. Începând cu anul 2020, în România, această zi este desemnată prin Legea 124 drept zi naţională de comemorare. Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă în 2022 constituirea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor în România.


Parteneriatul Muzeului Național de Istorie a României cu Fundaţia Social – Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, în cadrul proiectului „Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor”, iniţiat şi coordonat de fundaţie, şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, are drept obiectiv principal acela de a face cunoscut trecutul istoric din timpul Holocaustului, iar realizarea acestui muzeu virtual va constitui o importantă sursă de informaţii pentru generaţia tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenţi, dar şi pentru publicul larg.

Printre activităţile proiectului se numără identificarea, selecţia, cercetarea, transcrierea, traducerea şi digitalizarea documentelor şi imaginilor de arhivă. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul se derulează până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informaţiile în format bilingv (română-engleză) va fi lansat oficial la Muzeul Naţional de Istorie a României, în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.

Raport al Comisiei Europene de evaluare a strategiilor naționale pentru romi

În această toamnă, Comisia Europeană va prezenta un prim raport de evaluare a strategiilor naționale pentru romi. Acest raport va evalua cadrele strategice naționale prezentate de statele membre UE. De asemenea, va analiza modul în care acestea abordează lupta împotriva rasismului anti-rom și ce măsuri au adoptat pentru a promova recunoașterea culturii, limbii și istoriei romilor, inclusiv comemorarea Holocaustului romilor și a proceselor de reconciliere.

Romii sunt adesea văzuți prin prisma unor stereotipuri și prejudecăți care perpetuează discriminarea și rasismul. În Europa, rasismul anti-rom este unul dintre cele mai înrădăcinate tipuri de rasism. Cu toate acestea, modul în care se perpetueaza rasismul împotriva romilor este insuficient studiat. În timp ce studiile vorbesc despre discriminare, inegalități, privarea de drepturi și sărăcie, multe dintre acestea omit să menționeze faptul că rasismul este factorul principal care stă la baza tuturor acestor manifestări.