Greva din transportul în comun britanic se extinde și în alte domenii

Membrii Uniunii Naționale a Lucrătorilor Feroviari, Maritimi și Transporturilor (RMT) care lucrează pentru Network Rail și 14 operatori de trenuri plănuiesc greve pe 18 și 20 august alături de membrii Asociației Personalului Salarizat de Transport (TSSA) de la Avanti West Coast, precum și la metroul londonez pe 19 august.


Un val de tulburări industriale au fost declanșate în Regatul Unit al Marii Britanii, pe fondul crizei costului vieții. Mai exact, inflația crescândă este tratată de angajatori cu reduceri salariale, sau propuneri de măriri sub rata inflației. Nemulțumirea este îndreptată către conducerile multor companii și guvernanților politici și din motivul că sunt înregistrate profituri!

Ministrul Transporturilor, Grant Shapps, a declarat că nu va purta niciodată discuții cu sindicatul RMT pentru a pune capăt grevelor feroviare. Chiar dacă poate rezolva această dispută, acesta alege să blochezet un acord și a făcut practic ca sindicatele să-și continue grevele.

Grevele se extind la poștă și transport de mărfuri

La începutul lunii, 115.000 de lucrători Royal Mail au votat pentru a face grevă în această vară. Această decizie vine după ce compania a anunțat profituri de 758.000.000 de lire sterline, a înmânat 400.000.000 de lire acţionarilor, plătește 2 directori (CEO) cu peste 2.000.000 de lire, însă cu toate acestea „oferă” lucrătorilor poștali o reducere de salariu!

Lucrătorii din portul Suffolk, cel mai mare port de containere din Marea Britanie, au votat cu 92% în favoarea unei greve luna viitoare, respingând o ofertă de creștere a salariului cu 5% de la Felixstowe Dock and Railway Company, despre care sindicatul lor, Unite, a subliniat că ar fi o reducere a salariilor în termeni reali. inflația prețurilor cu amănuntul fiind de 11,8%.

Către o grevă generală?

De asemenea, este probabilă o acțiune coordonată, cu greve ale diferitelor sindicate din același sector în aceeași zi sau din sectoare diferite în zile succesive, pentru a menține cererile de salariu în ochii publicului pentru mai mult timp. Greva așa-zis generalizată este puțin probabil să fie politizată, deoarece pentru a fi legală, fiecare grevă trebuie să se bazeze pe o dispută specifică cu un angajator. Ultima grevă generală din Marea Britanie a fost în 1926.

Foto: Clem Onojeghuo