Starea climei în America Latină și Caraibe

Organizația Meteorologică Mondială monitorizează mai mulți indicatori climatologici, cum ar fi temperatura, precipitațiile, bilanțul masei glaciare și creșterea nivelului mării pentru a observa și prezice clima atât la nivel global, cât și regional. În ciuda faptului că a fost mai rece decât ultimii ani din cauza influenței unui La Niña moderat, temperatura a continuat să crească în America Latină și Caraibe.


Raportul Starea climei în America Latină și Caraibe oferă detalii despre efectele meteorologice extreme și ale schimbărilor climatice în întreaga regiune, de la Amazon până la Anzi și de la apele de coastă până la vârfurile înzăpezite.

Tendințele acestor indicatori, precum și evenimentele meteorologice și climatice extreme cheie și impactul lor asupra unor domenii precum dezvoltarea, securitatea alimentară și migrația, sunt publicate în rapoartele anuale privind starea climei.

Schimbarea climatică este evidentă

Sunt oferite informații despre indicatorii climatici, inclusiv temperaturile, căldura și acidificarea oceanelor, creșterea nivelului mării și ghețarii, precum și despre evenimente extreme precum cicloni tropicali, valuri de căldură, secetă, precipitații abundente și valuri de frig. De asemenea, în Raport se evidențiază impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii și securității alimentare, migrației și deplasărilor, dezvoltării socioeconomice, mediului și serviciilor ecosistemice.

Raportul Starea climei în America Latină și Caraibe în 2021 este al doilea dintr-o serie anuală. Acesta a fost lansat la 22 iulie 2022 în cadrul unui panel la nivel înalt găzduit în comun de Asociațiile Regionale III și IV OMM și co-organizat cu Comisia Economică a ONU pentru America Latină și Caraibe (UNECLAC) și Oficiul ONU pentru Reducerea Riscului de Dezastre. (UNDRR).