Eşecul ministrului Mediului în programul „Casa Verde Fotovoltaice”: doar 6% din cereri au fost analizate

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a informat Guvernul, printr-o notă introdusă pe agenda şedinţei de astăzi, că programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost lansat în decembrie 2021 cu mari deficienţe şi că, până în prezent, au fost analizate şi au primit răspuns doar 2.811 cereri de finanţare din 44.389. Adică, puţin peste 6% din cererile depuse.


În Nota de informare privind stadiul derulării Programului „Casa Verde Fotovoltaice şi modul în care acest program poate fi accelerat”, introdusă pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului Ciucă, ministrul Mediului recunoaşte că programul a fost lansat în decembrie 2021 cu mari deficienţe în ceea ce priveşte înscrierea solicitanţilor şi fără modulul de analiză şi de implementare, iar firma care a câştigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat.

Declaraţiile ministrului denotă că în plin proces de tranziţie spre surse de energie verde şi în plină criză a energiei, Statul Român a lansat un program făcut pe genunchi. Programul „Casa Verde Fotovoltaice” presupunea decontarea a până la 90% (maximum 200.000 lei) din costurile generate de instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

Până în prezent, dintr-un total de 44.389 de cereri de finanţare au fost analizate şi au primit răspuns doar 2.811 cereri: 2.519 au fost aprobate, iar 292 au fost respinse.

Această energie trebuia să acopere necesarul de consum al persoanelor care le deţineau, iar surplusul ar fi fost livrat în reţeaua naţională de unde ar fi ajuns la ceilalţi consumatori. În condiţiile în care tarifele la energie electrică au explodat, orice sursă nouă de producţie poate genera o potenţială scădere a preţurilor.

Interesul românilor pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost extrem de mare, dar Guvernul a înregistrat un nou eşec, care demonstrează, încă o dată, incapacitatea PSD, PNL şi UDMR de a conduce administraţia centrală.