Probabilitate de 93% ca cel puțin un an din perioada 2022-2026 să devină cel mai cald an înregistrat vreodată
Șansa de a atinge temporar pragul de 1,5°C prevăzut în Acordul de la Paris în unul din următorii 5 ani (2022-2026) este de 50:50 și crește odată cu trecerea timpului, conform noului raport al Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM) coordonat de agenția britanică de meteorologie. În 2015, când Acordul s-a semnat, șansa de atinge pragul în perioada prevăzută era aproape de zero.
Există o probabilitate de 93% ca cel puțin un an în perioada 2022-2026 să devină cel mai cald an înregistrat și să scoată 2016 din clasament. Șansa ca media pe cinci ani pentru 2022-2026 să fie mai mare decât ultimii cinci ani (2017-2021) este, de asemenea, de 93%, potrivit Global Annual to Decadal Climate Update, produs de Met Office al Regatului Unit, liderul OMM. centru pentru astfel de predicții.
Ciclurile climatice naturale pot determina creșterea sau scăderea temperaturilor globale. Dar Acordul de la Paris cere națiunilor să mențină creșterea subiacentă, determinată de activitățile umane, cu mult sub 2°C, precum și să continue eforturile de a limita creșterea la 1,5°C.
Oamenii de știință ai lumii au avertizat în 2018 că 1,5 C de încălzire globală va avea un impact grav asupra a miliarde de oameni de pe planetă.
Un singur an de depășire peste 1,5 °C nu înseamnă că am depășit pragul emblematic al Acordului de la Paris, dar dezvăluie că ne apropiem din ce în ce mai mult de o situație în care 1,5 °C ar putea fi depășit pentru o perioadă lungă de timp, a declarat dr. Leon Hermanson, din partea Met Office, pentru The Guardian.
„Posibilitatea de a depăși pragul de 1,5 °C, chiar dacă doar pentru un an, este îngrijorătoare”, a adăugat dr. Andrew King, de la Universitatea din Melbourne. Acesta subliniază că emisiile noastre de gaze cu efect de seră sunt încă la maxime aproape record și până când vom ajunge la zero net, vom continua să vedem încălzirea globală.
Foto: José Carlos Alexandre