Franța s-ar îndrepta către un sistem energetic mai flexibil

Cu multe provocări în fața schimbării climei, profesioniștii din domeniul energiei lucrează la o mai bună integrare a numărului tot mai mare de energii regenerabile în mixul energetic existent. Conform EURACTIV Franța, în ciuda provocărilor, agregarea mai multor surse descentralizate, utilizarea așa-numitelor „rețele inteligente” și bunăvoință ar putea ajuta la o mai bună integrare.


Electricitatea franceză este în prezent compusă în mare parte din energie nucleară, reprezentând 69% din mix. Cu toate acestea, ceea ce a fost denumită o sursă de energie „controlabilă” ar trebui să scadă în următorii ani și să înlocuiască energia solară și eoliană – ambele intermitente prin natura lor.

În Danemarca, energia solară și eoliană reprezintă deja mai mult de 50% din mixul de energie electrică, în timp ce în Spania, Irlanda, Portugalia și Germania, rata este de aproximativ 30%. Dar integrarea diverselor și intermitente energii regenerabile în mixurile energetice va deveni treptat mai complexă.

Provocarea stă în echilibrul dintre producție și cerere

Hidroenergia este în prezent principala sursă de energie regenerabilă în Franța, reprezentând 13% din mix, urmată de energia eoliană, reprezentând 7,9%. „În viitor, ceea ce se va dezvolta mai rapid este energia eoliană și fotovoltaică”, a declarat pentru Euractiv, Marie-Ann Evans Calmels, directoarea tehnică a proiectului de cercetare Horizon2020 numit EU-SysFlex.

Dar pentru fiecare tip de energie, problemele de integrare în rețeaua electrică nu sunt aceleași. Deși este sezonieră, hidroelectricitatea poate fi controlată, în timp ce energia solară și eoliană depind în mare măsură de condițiile meteorologice și sunt constrânse de intermitența lor. Provocarea generală este de a echilibra producția de energie electrică și cererea în timp real. Dar există și alte aspecte de luat în considerare, cum ar fi controlul tensiunii.

Foto: Artem Podrez