CNA sancţionează RCS-RDS cu amendă de 10.000 lei. Și somaţie publică către PRO TV

Întrunit în şedinţa publică din data de 15 decembrie 2021, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate. Drept urmare, RCS-RDS și PRO TV au fost sancționate. Dacă prima companie menționată a primit o amendă consistentă, PRO TV a „scăpat” doar cu somație publică.


Ca urmare a sesizărilor primite CNA a decis să sancţioneze postul PRO TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.”

Consiliul a urmărit modul în care, în emisiunea „SuperStar România” din 11.09.2021, unul dintre juraţi a făcut presupuneri cu privire la aspectul fizic al concurentei ce urma să cânte, respectiv „grasă şi tânără”, „grasă, bună şi veselă”, „grasă şi bătrână”. La stabilirea sancţiunii s-a reţinut şi denumirea unui cont de Twitter care a apărut pe ecran printre mesajele cu privire la concurenţi primite din partea telespectatorilor, denumire ce aduce injurii comunităţii LGBT.

RCS-RDS nu a intrat în legalitate…

În aceeaşi şedinţă, CNA a decis sancţionarea societăţii RCS & RDS S.A. cu amendă de 10.000 de lei, deoarece nu a intrat în legalitate conform deciziei Consiliului din şedinţa publică din 23.11.2021 pentru încălcarea dispoziţiilor art. 4 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 72 din 2 februarie 2012, potrivit cărora „Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe: a) serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică”.

Reamintim că, în şedinţa din 23.11.2021, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Control ca urmare a unei sesizări primite din partea Aleph Media SRL şi a decis să aplice societăţii RCS & RDS S.A. o somaţie publică, având ca termen de intrare în legalitate data de 07.12.2021.