Formularea unei strategii economice locale realiste
Președintele Comisiei de Urbanism a CLM Arad, Dorian Curcanu, dorește formularea unei strategii economice locale realiste. Tânăr cu studii universitare în Europa și experiență profesională remarcabilă, revenit în oraș și devenit consilier municipal la alegerile locale din 2020 din partea USR PLUS, susține că este momentul pentru a opri depopularea îngrijorătoare a orașului.
Dintr-un studiu Harvard realizat în 2013 despre România reiese că ramurile principale ale economiei arădene sunt industria manufacturieră (fabrici), cea a transporturilor (transport marfă) și a comerțului cu amănuntul (supermarket-uri). Sectoare ale economiei în care oferta locurilor de muncă pentru tinerii cu studii medii (liceu) și înalte (facultate) este una limitată. Acest aspect poate fi verificat de oricine accesând portalurile online pentru locuri de muncă.
O concluzie evidentă este că Aradul nu oferă locuri de muncă pentru absolvenții de facultate, încât tinerii care au studiat în Timișoara, Cluj, Oradea sau chiar București să-și doreasă să se întoarcă înapoi. Zonele industriale actuale sunt bune dar este nevoie de mai mult.
Din 25 de colegi de liceu doar 5 aleg să rămână în Arad, iar ceilalți au plecat la facultate în Timișoara, Cluj sau străinătate și nu se mai întorc, realitate probabil observată de mulți arădeni. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este: De ce nu a devenit Aradul un oraș atractiv pentru tineri?
Dorian Curcanu
Una din principalele cauze pentru care tinerii fug din orașul nostru, pe când Timișoara și Cluj-Napoca reprezintă alternative moderne și europene, este compoziția economică limitată a Aradului. Punctele de plecare propuse de Curcanu pentru o strategie care să inverseze trendul de depopulare neoprit în ultimele decenii sunt următoarele.
1. Cum vrea să arate Aradul din punct de vedere economic peste 20-30 ani
Există o nevoie stringentă de un plan economic serios de dezvoltare al orașului și județului, în care punctul central să fie axat pe dezvoltarea industriilor creative, serviciilor economice și financiare, sectoare cu perspectivă de viitor care să ofere locuri de muncă cu valoare adăugată.
2. Dezvoltarea cercetării din universitățile locale pe anumite nișe pentru a deveni lider național pe sectoare economice specifice
Finanțarea instituțiilor de cercetare și programelor de doctorat cu 10-15 doctoranzi pe domeniu. Întotdeauna unde există ,,knowledge” și ,,know-how “ se nasc companii start-up, iar companiile mari își deschid curând puncte de lucru, acțiuni care duc mai apoi la o creștere economică solidă.
3. Creionarea unui brand al orașului, o platformă de atragere a investițiilor și o campanie agresivă de promovare
Un brand de oraș care prezintă nu doar trecutul, ci punctele forte din prezent și în special unde vrem să ajungem din punct de vedere economic, făcut de profesioniști din domeniu. Alături de dezvoltarea unei platforme de atragere a investițiilor și promovarea orașului cu bune și cu rele, la nivel national și european, sunt necesare pentru a opri decăderea la nivelul oficial de comună.