Grupul lui Ludovic Orban din Parlament crește numeric
Odată cu depunerea mandatului de premier-desemnat din partea lui Nicolae Ciucă, au reînceput discuțiile dar și calculele privind formarea unei noi majorități în Parlament. Astfel, membrii fideli fostului președinte al PNL, Ludovic Orban, se retrag fie din grup fie din partid, punând și mai multe semne de întrebare privind refacerea unei coaliții între PNL-USR-UDMR.
Tot mai mulți parlamentari se retrag din grupul PNL de la Camera Deputaților și Senatul României. Foștii liberali reprezintă ceea ce comentatorii politici denumesc grupul fidel lui Ludovic Orban. Între aceștia se numără reprezentanți cu experiență guvernamentală, între care și Violeta Alexandru, fostă Ministră a Muncii, ultima persoană care se dezafiliează din grupul PNL, fiind astfel al 16-lea parlamentar al grupului Orban.
Chiar dacă președintele PNL, Florin Cîțu, declară că sunt șanse să se refacă coaliția de guvernare de după alegerile din decembrie 2020, calculul pe numărul de parlamentari ridică probleme. Conform unui calcul realizat la Televiziunea Română, neincluderea grupului lui Orban nu aduce numărul de minim 234 de voturi necesar pentru a valida un guvern.
În schimb, o variantă cu PSD ar rezulta în suficiente voturi pentru aprobare. Ludovic Orban a declarat că „cei care s-au retras, cât şi cu cei care se vor retrage în viitorul apropiat, decizia noastră este foarte clară – nu vom vota un guvern PNL – PSD. Să fie clar. Noi dorim să participăm la reconstrucţia coaliţiei de centru-dreapta.” Acest lucru presupune, în mod cert, ca și reprezentanți ai grupului să obțină o influență în viitorul Guvern.
Săptămâna următoare va decide dacă criza politică declanșată odată cu demiterea de către Florin Cîțu a lui Stelian Ion și excluderea USR de la guvernare va fi finalizată sau din contră România se va îndrepta către primele alegeri parlamentare anticipate organizate după 1989.