Și prețurile cafelei au crescut

Nu doar prețul energiei a crescut în ultimele săptămâni, ci și cel al cafelei. Specialiștii din domeniu se declară îngrijorați de creșterea prețului cafelei Arabica pe de piața de mărfuri din New York. Ca atare, consumatorii finali ar trebui să se aștepte la majorarea costului cafelelor din cești în viitorul apropiat.


Aspectul cotației cafelei la bursa de mărfuri din New York s-ar putea simți abstract și cam îndepărtat pentru majoritatea pasionaților de cafea, dar conform graficelor care arată trendul asupra prețului la cafea, va exista un impact, pe lângă cel al creșterii tarifelor la energie electrică și gaze, pe care mulți dintre antreprenorii din domeniuu le vor lua în calcul la stabilirea prețului final.

Modul în care afectează prețul tuturor cafelei este puțin mai complicat dar chiar și atunci când cineva cumpără loturi de specialitate din comerțul direct se va simți o diferență. Ajunsă la un preț la fel de mare ca în vară, când a apărut vestea înghețului care a lovit culturile din Brazilia, efectul s-ar putea vedea în curând și la comercianți.

Prețul cafelei Arabica listat ca marfă pe piața NYC, la mijlocul lunii octombrie
Sursa: Sloane Coffee Roastery

De ce este cafeaua mai scumpă?

Analizând o perioadă mai îndelungată, pentru acest tip de cultură de cafea s-a plătit cu 20% – 30% mai mult decât în urmă cu 2 ani. În prezent comercianții rezervă loturi din viitoarele culturi care sunt chiar cu 45% mai scumpe! Cu alte cuvinte, chiar dacă momentan nu se vede în prețul plătit direct de consumatori, acest lucru se va schimba când vor fi puse în circulație loturile cu tariful mai ridicat.

Motivele pentru creșterea prețurilor sunt multiple, însă principalele argumente țin de schimbările climatice, migrația, criza sănătății și criza politică din unele țări producătoare. Problemele indicate existau și erau discutate în industrie chiar înainte de pandemie, însă, odată ce aceasta, prețurile au crescut într-un ritm alert, așa cum se poate vedea din graficul atașat.

Foto: Igor Haritanovich