Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz, capitalizată politic de PNL și PSD

La întoarcerea din Egipt, șeful Administrației Prezidențiale a semnat actul de promulgare al Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Conform actului legislativ votat miercuri, va fi acordat un sprijin din bugetul public pentru plata facturilor, chiar dacă PSD a contestat o măsură similară venită din partea USR.


Parlamentul a stabilit, cu un vot aproape unanim, că pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 va fi în vigoare o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru: clienţii casnici; întreprinderile mici şi mijlocii, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare; microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale; spitalele publice şi private, unităţile de învăţământ publice şi private, precum şi creşele; organizaţiile neguvernamentale, precum şi unităţile de cult; respecitv furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale.

  • Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
  • Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021, se specifică în textul legii.

Preţul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică/gaze naturale nu poate scădea sub preţul de referinţă. Consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh / zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh / zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă.

O altă problemă neluată în calcul și declarații politice este că „prețul energiei se găsește în orice, și în prețul salatei, și al mochetei, oriunde. Cred că în perioada ianuarie-martie vor fi mari probleme cu plata utilităților”, a declarat pentru Libertatea președintele Infocons, asociație pentru drepturile consumatorilor din România.

Cum funcționează efectiv plafonarea pentru clienții casnici?

Schema de sprijin va cuprinde acordarea pentru clienţii casnici a unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului. Prețul în sine al gazelor este doar aproximativ 50% din factură, restul fiind tarife de transport, distribuție și înmagazinare. Astfel, în cazul celor 33%, compensarea finală ar fi de aproximativ 16% din factură.

Legea promulgată mai prevede că în vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie – iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii finali care au beneficiat de schema de sprijin şi să comunice furnizorilor de energie electrică/gaze naturale datele de măsurare ale acestora.

Capitalizare politică

Dacă Klaus Iohannis a promulgat actul legislativ doar vineri, PNL își făcea reclamă politică încă de joi. Aceștia arătau, printr-o grafică modernă, că prețurile au fost plafonate la 1 leu kWh energie electrică, respectiv 0,37 lei pentru gaz, concluzionând că astfel „trecem iarna cu bine”.

Reprezentanții partidului condus de Marcel Ciolacu au mulțumit celor „500.000 DE ROMÂNI CARE NE-AU FOST ALĂTURI” în campania social-democraților de strângere de semnături. PSD a reușit să obțină pentru români plafonarea prețurilor la energie electrică și gazele naturale pentru a bloca spirala scumpirilor, anunțau reprezentanții partidului după votul din Parlament de miercuri.

Deputații și senatorii PSD a reușit să includă în noul mecanism de plafonare atât spitalele, școlile și așezămintele sociale, cât și IMM-urile. Social-democrații mai spun că au reușit să vină și în sprijinul administrațiilor locale care vor putea să facă față mai ușor cheltuielilor cu facturile pentru încălzire și apă caldă. CET-urile sunt prinse în proiectul de lege care a primit votul final al Parlamentului.

Vineri, după ce președintele Iohannis a promulgat legea privind schema de compensare pentru consumul de energie, Partidul Social-Democrat a trimis un comunicat de presă prin care condamnă „decizia anti-socială a parlamentarilor PNL-USR-UDMR de a vota împotriva soluției PSD la Legea plafonării, care propunea stabilirea unui preț maxim și pentru prețurile la energia termică furnizată în sistem centralizat, nu doar pentru energia electrică și gazele naturale, cum s-a stabilit în forma finală a legii.” Conform acestora, acesta ar fi motivul pentru care facturile pentru căldură plătite de cetățenii conectați la sistemul centralizat se scumpesc cu valori cuprinse între 80% și 96%, față de sumele plătite anul trecut.

Soluția legislativă propusă de către USR, în care se afla și scăderea de la 19% la 5% a TVA-ului sau exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi pe 6 luni, a fost criticată de către PSD pe motiv că ar fi costat bugetul național.