Se apropie România de alegeri anticipate? Pozițiile fiecărui partid important

Dacă la începutul nominalizării pentru funcția de prim-ministru al fostului general Ciucă, acum membru PNL și Ministru al Apărării în guvernul demis-interimar, se părea că PSD va vota varianta propusă de Iohannis, scenariul alegerilor anticipate prinde tot mai mult contur din noile semnale publice ale lui Marcel Ciolacu dar și a celor de la USR care nu vor să susțină un guvern minoritar al liberalilor.


La începutul acestei săptămâni, într-un tur al declarațiilor după discuții avute cu premierul-desemnat Ciucă, președinții celor mai mari partide din România dar și președintele Klaus Iohannis au reiterat poziția fiecărei formațiuni în ceea ce privește susținerea în Parlament a guvernului.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că aşteaptă ca PSD şi USR să arate responsabilitate şi să voteze Guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă. În opinia liberalului, partidul pe care îl conduce a făcut o concesie şi a schimbat candidatul la funcţia de premier. Referindu-se la el la persoana a 3-a, Cîțu spune că „preşedintele partidului a făcut un pas important, s-a dat la o parte, PNL a venit cu un alt mandat. Unde este responsabilitatea celor de la USR?” Ideea refacerii coaliției „peste noapte, doar cum vrea USR… este imposibil”, arătând că în cazul în care nici USR nici PSD nu vor susţine Guvernul propus la vot, singura opţiune sunt alegerile anticipate.

Înainte de discuțiile de luni și convocarea unei discuții de urgență cu reprezentanții PNL pe care îi susține în formula unui Guvern minoritar, Klaus Iohannis i-a catalogat pe cei de la USR drept principali vinovați pentru criza politică care a debutat cu demiterea din partea premierului Cîțu a Ministrului Justiției, Ion Stelian. „Avem nevoie de reformă în administraţie. Avem nevoie de reformă în domeniul pensiilor, avem nevoie în domeniul salarizării publice. Toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numeşte. Coaliţia care a guvernat până acum nu a reuşit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu, acum, de la Bruxelles, de ce nu au reuşit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize. Asta este situaţia la noi”, declarase președintele României.

Dacian Cioloș a prezentat poziția USR de a nu vota Guvernul fără refacerea coaliției. Reprezentanții partidului au crezut atunci când nici PNL şi nici PSD nu au făcut o propunere de premier şi nici nu au votat Guvernul USR în Parlament, că au o altă soluţie mai bună, că există deja o înţelegere între cele 2 partide. Faptul că PNL vine cu aceeaşi propunere de guvern minoritar pe care USR a respins-o săptămâna trecută nu poate funcționa, aceștia enumerând condițiile pentru votarea unui Executiv de coaliție PNL-USR-UDMR funcțional și cu puteri depline:

  • un calendar de reforme asumat cu măsuri clare,
  • un buget pe 2022, un cadru general de construire a bugetului şi priorităţi,
  • un protocol de funcţionare a coaliţiei (claitate pe cum se pregătesc şi se iau deciziile),
  • o structură a guvernului agreată la începutul mandatului fostei coaliţii.

Președintele USR a concluzionat că suntem în acelaşi punct de plecare de la demiterea lui Cîțu de la Palatul Victoria, pentru că nu s-a prezentat nicio alternativă. Europarlamentarul a indicat că soluţia ar fi probabil o negociere între PNL şi PSD şi un acord al acestora pe un guvern minoritar într-o formă sau alta.

Din partea social-democraților Marcel Ciolacu a prezentat faptul că PSD nu poate negocia cu PNL, deoarece PNL are o decizie în acest sens”, menționând că acesta a discutat cu un prim ministru desemnat, căruia i-a trimis cele 10 priorităţi ale PSD, eventual să le prindă în programul de guvernare, însă nu există o discuție în partid pentru ca social-democrații să intre la guvernare.

Cred că România are nevoie de un guvern nu minoritar, de un guvern stabil, pentru toate crizele pe care le are de confruntat. În cazul în care nu se poate creiona un guvern stabil, cred că cel mai bine este să ne întoarcem la români.(…) România a avut un singur guvern stabil, cel pe care şi l-a dorit preşedintele Iohannis, cel de dreapta, nu a dat şansa unui alt tip de guvern”, a mai declarat Ciolacu.