SONDAJ: Macron ar câștiga turul 2 al alegerilor prezidențiale din Franța indiferent de contracandidat

Chiar dacă a pierdut considerabil din popularitate de când și-a început mandatul prezidențial, Emmanuel Macron se menține în prezent pe primul loc în opțiunile electoratului din Franța. După cum relevă ultimele sondaje, cu 6 luni înainte de vot, acesta ar câștiga competiția cu oricare dintre actualii contracandidați.


Într-un sondaj realizat de Harris Interactive în perioada 8-11 octombrie 2021, pe un eșantion de 1.051 de persoane, actualul președinte, Emmanuel Macron, ar ieși învingător al următoarelor alegeri pentru prima funcție în republica franceză. Conform opiniilor exprimate de cetățeni, orice contracandidat cu o diferență situată între 4% și 24%, incluzând aici și noi nume precum jurnalistul de extremă dreaptă, Éric Zemmour.

Chiar dacă în comparație cu începutul lunii octombrie, Macron pierde mai mult sau mai puțin de 1%, diferența este totuși mare în favoarea actualului președinte în turul al doilea. Cel mai aproape se situează unul din candidații Republicanilor, partid care s-a bătut pentru supremația în alegerile regionale cu Partidul Socialist. Chiar dacă în prezent sunt organizate alegeri primare, reprezentanții fostului partid al fostului președinte François Hollande nu ar aduna mai mult de 5% din opțiunile francezilor.

Macron (LREM-RE): 52% <vs> Bertrand (LR-PPE): 48%

Macron (LREM-RE): 54% <vs> Le Pen (RN-ID): 46%

Macron (LREM-RE): 56% <vs> Pécresse (LR-EPP): 44%

Macron (LREM-RE): 57% <vs> Zemmour (*): 43%

Macron (LREM-RE): 62% <vs> Mélenchon (LFI-LEFT): 38%

Următoarele alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Franceze vor avea loc în anul 2022, pe data de 10 aprilie (primul tur), respectiv 24 aprilie (al doilea tur). În scrutinul din 2017, actualul președinte s-a impus cu 66,1% din voturi în fața contracandidatei sale, Marine LePen, care a obținut numai 33,9%.

Emmanuel Macron a prezentat marți, în fața a aproximativ 200 de lideri de afaceri și studenți, o parte din programul electoral al următorului său mandat, o investiție de 30 de miliarde de euro pe parcursul a 5 ani. Planul său de investiții denumit „Franța 2030”, orientat către dezvoltarea competitivității industriale și a tehnologiilor viitorului. Președintele Franței a declarat presei că este vorba de „a răspunde la un fel de deficit de creștere franceză printr-o „investiție masivă în strategia noastră de inovare și industrializare”.