România, Bulgaria și Grecia continuă să înregistreze cele mai ridicate rate de privare materială severă din UE
Monitorul Social a publicat recent o statistică referitoare la rata de privare materială din UE. Din păcate, România, alături de Bulgaria și Grecia se află în topul celor mai sărace populații, în care privațiunile materiale sunt mult mai de impact decât în alte state ale Uniunii.
Privarea materială măsoară procentul din populație care nu își permite măcar 6 din următoarele 9 lucruri: să-și plătească chiria, ipoteca sau utilitățile lunare; să-și mențină căldură în casă; să facă față unor cheltuieli neașteptate; să mănânce carne sau proteine în mod regulat; să meargă într-o vacanță; să aibă televizor; să aibă mașină de spălat; să aibă mașină; să aibă telefon. Privarea materială severă reprezintă inabilitatea de a putea plăti măcar 4 din cele enumerate.
În România, 22% dintre copii cu vârsta între 0 și 6 ani suferă de privare materială severă! De 3 ori mai mult decât media celor 28 de State Membre UE.
Cea mai îngrijorătoare problemă este cea a privării materiale în familiile cu copiii mai mici de 6 ani. În România, mai mult de o treime dintre acestea trăiesc în privare materială și 22% trăiesc într-o situație de privare materială severă. În ceea ce privește populația generală, rata scade însă în 2015-2016 și în 2020 aceasta crește din nou.
Deși trendul din România a înregistrat o ameliorare sigură în deceniul 2009-2019, situația rămâne dramatică – unul din 6 români trăiește în condiții de privare materială severă. La acest lucru, autoritățile nu par să aibă un răspuns concret, deciziile privind creșterea salariului minim spre exemplu fiind prea puține pentru a avea un impact considerabil.