Florin Cîțu acuzat că folosește banii publici în interes politic

Criza politică privind formarea unui nou Guvern pare să se adâncească după ce premierul demis Florin Cîțu a alocat un miliard de lei din fondul de rezervă către primari în funcție de culoarea politică. USR îl acuză pe acesta că se folosește de banii publici pentru a rămâne în fruntea unui Guvern așa cum a făcut-o pentru a obține președinția PNL, în timp ce PSD anunță că va depune o plângere penală împotriva lui.


În ședința de guvern din 6 octombrie, premierul demis a alocat un miliard de lei din fondul de rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD de la care speră să obțină ajutor pentru instalarea unui guvern minoritar, transmite USR. În opinia acestora, este o nouă dovadă că Florin Cîțu s-a folosit de PNDL 3 pentru a șantaja și a obține președinția PNL, iar acum repetă figura cu bani din fondul de rezervă pentru a rămâne la Palatul Victoria.

Florin Cîțu acționează fără scrupule și fără nicio urmă de responsabilitate, aruncând în stânga și-n dreapta cu bani publici.

USR

În plină criză, Ministerul Sănătății și Ministerul Transpoturilor nu au primit toți banii de care aveau nevoie, pentru că Florin Cîțu a pus pe primul plan sinecurile și interesele personale, acuză reprezentanții Uniunii Salvați România. Miniștrii acestora au avut proiecte de investiții, de reforme, însă USR PLUS a fost exclus de la guvernare în plină criză, din cauza unui premier total iresponsabil.

E nevoie de criterii de transparență în ceea ce privește modul în care sunt alocați banii din fondul de rezervă. În prezent, regulile după care se împart acești bani sunt cele stabilite de Dragnea, în goana sa de a da bani preferențial către primari și consiliile județene, adaugă reprezentanții USR.

Consultări cu partidele la Cotroceni, luni 11 octombrie

Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru. Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

  • Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 -Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 16:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

În aşteptarea consultărilor pentru formarea noului Guvern, noul președinte al USR, Dacian Cioloș, declară că l-a auzit pe preşedintele Klaus Iohannis spunând că USR PLUS a abandonat guvernarea din motive de ei ştiute. Europarlamentarul consideră că este necesar să repete câteva dintre motivele exprimate deja în spațiul public despre acest aspect.

Potrivit lui Cioloș, premierul Cîțu „a tratat cu o crasă lipsă de respect” partenerii de guvernare şi a dat afară fără motiv doi miniştri, iar în felul acesta a rupt acordul de coaliţie cu bună ştiinţă. Noul președinte al USR s-a referit şi la eşecul campaniei de vaccinare anti-COVID, pe care a coordonat-o premierul şi pe care ar fi refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătăţii.

PSD va depune plângere penală împotriva premierului Florin Cîţu

Anunțul a fost făcut joi de către preşedintele PSD. Marcel Ciolacu l-a acuzat pe prim-ministrul demis, Florin Cîțu, a alocat 1.000.000 lei din Fondul de rezervă al Guvernului drept „mită” către primarii PNL. Legat de afirmaţia președintelui României potrivit căruia alocările au fost făcute în funcţie de nevoile locale, nu de culoarea politică a primarilor, reprezentantul social-democraților a precizat că poate Klaus Iohannis „a uitat chiar că este preşedintele tuturor românilor, nu preşedintele celor care reprezintă PNL şi au votat cu Cîţu la Congres”.

Creşterea explozivă a preţurilor la energie şi gaze fără nicio măsură de compensare va duce la dezastru economic și social. Drept urmare, reprezentanții Partidului Social Democrat spun că vor depune plângere penală împotriva lui Cîţu, explicând că românii nu trebuie să sufere pentru ca Iohannis şi Cîţu să se răzbune pentru că acest guvern a fost demis în Parlament.

Iohannis şi Cîţu au trimis nota de plată pentru congresul Partidului Naţional Liberal: sărăcie, foame şi frig.

Marcel Ciolacu, președinte PSD

Conform lui Ciolacu, peste 50 de milioane de euro din bani publici au fost daţi mită pentru primari PNL care l-au votat la Congres pe Florin Cîţu. Restul administraţiilor locale, care au cerut bani pentru încălzire, spitale şi şcoli nu primit nici pentru hârtie igienică. Oraşele şi satele vor îngheţa la propriu, nu vor mai fi bani pentru căldură, spitalele şi şcolile nu vor avea cu ce să plătească aceste facturi, a concluzionat președintele PSD.

Foto principal: Inquam Photos/Octav Ganea