Ministra Raluca Turcan, provocată printr-un protest de Ziua Internațională a Muncii Decente să trăiască cu salariul minim

Recentele declarații a șefei Ministerului Muncii scot oamenii în stradă. De Ziua Internațională a Muncii Decente, marcată anual la 7 octombrie, societatea civilă din România este chemată de către platforma Declic la un protest pentru corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de consum.


Varianta propusa de Guvernul Cîțu, de majorare a salariului minim cu 10%, nu este agreată de societatea civilă care precizează că prețurile au crescut mult peste această valoare. Reprezentanta Ministerului Muncii a declarat la finele săptămânii trecute că a discutat cu angajatorii și speră că această măsură, care ar urma să crească de la 1 ianuarie 2022, să ducă la stoparea exodului de forță de muncă și la îmbunătățirea nivelului de trai.

Raluca Turcan a anunțat astfel că formula de creștere a salariului minim pe termen lung nu ia în calcul valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Organizatorii protestului de pe 7 octombrie precizează că acest lucru reprezintă atât o încălcare a Legii 174/2020 care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de consum cât și a principiilor europene pentru dreptul la un trai decent al tuturor angajaților.

Este un abuz de putere și o intenție clară a guvernanților să mențină cât mai jos nivelul de trai al angajaților pe salariul minim, pe termen nedefinit.

Platforma Declic

Manifestația ar urma să înceapă la ora 9:45 în fața sediului Ministerului Muncii, din strada Demetru I. Dobrescu nr. 2-4, București. Protesta va dura până la ora 11:00 și se vor respecta regulile de distanțare socială și celelalte norme în vigoare pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conceptul de muncă decentă a fost gândit în cadrul reuniunii Organizaţiei Internaţionale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) şi însumează aspiraţiile oamenilor cu privire la:

  • oportunităţile pentru o muncă productivă şi corect remunerată,
  • securitatea la locul de muncă,
  • protecţia socială pentru familie,
  • oportunităţile de dezvoltare profesională şi integrare socială,
  • libertatea de exprimare, p
  • articiparea activă în luarea de decizii,
  • egalitatea de şanse pentru bărbaţi şi femei.

Cu ocazia Zilei de 7 octombrie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acţiunilor guvernamentale pentru realizarea creşterii economiei mondiale. Platforma Declic nu este la prima manifestare în acest sens.