Vincenzo Nibali surprinde cu o victorie în Turul Siciliei la ciclism

Cu toată atenția concentrată pe cursa specială Paris-Roubaix ce va avea loc în acest sfârșit de săptămână, în sudul Italiei a avut loc o competiția în care veteranii ciclismului profesionist s-au făcut remarcați. Italianul Vincenzo Nibali, în vârstă de 37 de ani împliniți în acest noiembrie, a făcut o surpriză plăcută pentru concetățenii săi sicilieni.


„Rechinul” a reușit, după 2 ani la echipa Trek-Segafredo să obțină o victorie într-un tur, mai ales că acesta este cel de acasă. Nibali era unul din favoriți în competiția de 4 etape din sudul Italiei, însă nimeni nu ar fi crezut că va reuși această performanța până la final. Ajutat de echipă și desigur de propriile picioare, ultima etapă a fost definitivă pentru victorie, mai ales că italianul nu se afla pe primul loc în clasamentul general.

Alejandro Valverde (41 ani), venit după o operație de claviculă din Vuelta, câștigase penultima etapă și ocupând locul întâi la general, accidentându-se însă la cot. Atacul dat de Nibali în ultima parte a etapei a fost decisiv. Diferența mică de secunde între el și spaniol însemna că primul loc în Giro di Sicilia era încă disputat.

Grupul urmăritorilor, în care spaniolul alerga alături de Romain Bardet (DSM), Alessandro Covi (UAD), Lorenzo Fortunato (EOK), nu a putut să-l ajungă din urmă pe Nibali, nici pe cățărare, nici pe coborâre. Speranța rămânea pentru porțiunea plată de aproximativ 6km de la finalul cursei. În loc să se apropie de italian, grupul lui Valverde a fost prins din urmă de alți 5 cicliști!

Cățărarea a fost foarte dură, o cunoșteam foarte bine, cunoșteam și coborârea, m-am gândit să atac și să continui apoi atacul pe coborâre. (…) Am ratat o curbă, chiar dacă o știam, mi-am pierdut concentrarea pentru o clipă, dar echipa m-a ajutat foarte mult, directorul sportiv m-a susținut din mașină, mi-a dat multă încredere.

Vincenzo nibali
Clasament general

Cu 49 de secunde avans, Nibali s-a bucurat de victorie în timp ce prieteni din copilărie care locuiesc în zonă au venit să-l susțină. Chiar dacă în sezonul viitor italianul va rula pentru echipa Astana, acesta a declarat că se concentrează împreună cu echipa de la Trek-Segafredo pe săptămâna viitor, în care câștigarea titlului Il Lombardia este obiectivul principal.