Care sunt șansele organizării de alegeri parlamentare anticipate?
Citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului oferă premisele debarcării proaspătului-ales președinte al PNL. Declarațiile venite dinspre PSD, AUR dar și președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cresc șansele aprobării moțiunii. Având în vedere pozițiile imobile atât ale PNL cât și ale USR PLUS legate de un Guvern de coaliție care să nu fie condus de Florin Cîțu, șansele organizării de alegeri parlamentare anticipate cresc și ele.
Moţiunea „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, semnată de 157 de parlamentari PSD, a fost citită în ședința din 30 septembrie a plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. Ea ar urma să fie votată marți, 5 octombrie.
PSD a practicat un joc dublu în ultimele săptămâni, aşa că vrem să îşi asume un vot în văzul tuturor românilor. A venit vremea ca PSD să arate: este la putere sau în opoziţie?
Claudiu Târziu, copreședinte AUR
Reprezentanții AUR motivează votul de demitere a Guvernului prin nesusținerea discriminărilor, interdicţiilor, obligativității vaccinării, falimentării economiei naţionale, îndatorării ţării până la un prag de nesuportat. De asemenea, au cerut atât parlamentarilor PSD cât și celor de la USR PLUS să voteze cu bilele la vedere pentru ca toţi românii să fie convinşi că aceştia nu au trădat.
Inițiatorii moțiunii au anunțat că vor vota moţiunea de cenzură la vedere, pentru a opri zvonurile legate de un eventual joc dublu. Marcel Ciolacu a respins afirmaţiile făcute de Dan Barna, privind faptul că timp de o lună şi jumătate „PSD l-a ţinut în braţe pe Florin Cîţu” în loc să lase moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS să ajungă la vot în Parlament.
Riscuri scăzute pentru majoritatea parlamentarilor în a provoca alegerile anticipate
Finanțarea campaniilor electorale din bugetul național nu mai reprezintă un cost real al candidați și partidele lor. Dacă până în trecut era costisitor să fie organizate, acum este cunoscut faptul că plata facturilor o face tot cetățeanul care contribuie cu taxe și impozite la vistieria României.
Nici pensia specială nu mai reprezintă o miză, fiind nevoie în trecut de mandate întregi pentru a obține acest beneficiu. Având în vedere că pentru parlamentari aceste pensii au fost recent desființate, probabilitatea unei dizolvări a Parlamentului și organizări de alegeri anticipate pare din ce în ce mai mare.
Doar PNL ar avea de pierdut din noi alegeri parlamentare
Din calculele electorale din prezent, singurul partid care a scăzut și încă mai scade până la un vot efectiv, este PNL. Celălalt partid care a scăzut în preferințele cetățenilor, conform sondajelor, este USR PLUS, însă nu cu un procent atât de mare precum al liberalilor. Poate și de aceea decizia de a părăsi Guvernul a fost luată cu așa ușurință.
Există alte variante – demisia. Ca să nu fie obligat USR PLUS să voteze, poate să-şi dea demisia domnul Cîţu, lucru pe care trebuia să-l facă încă din momentul în care USR PLUS a decis să se retragă din coaliţie şi a spus clar că nu mai vin în coaliţie, atât timp cât Cîţu e premier. Dar asta înseamnă să fii om de stat şi să pui interesul României înainte de interesul personal. Inclusiv jocul PSD a fost clar un joc prin care PSD l-a ajutat pe Cîţu să fie preşedintele PNL, pentru că le este foarte uşor să treacă cu tancul peste Cîţu.
Ludovic Orban (PNL), președintele Camerei deputaților
Cei mai mari câștigători din scenariul unor alegeri anticipate este PSD și AUR, aceștia crescând în ultimul an pe fondul guvernării problematice a PNL din 2019 până în prezent. Dacă Klaus Iohannis promova această soluție înaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus, acum este ușor de înțeles -mai ales după Congresul PNL- că președintele României, ieșind din limitele atribuțiilor conferite de Constituție, se va opune unor alegeri anticipate. Însă nu va depinde de el, ci de ce se întâmplă cu viitoarele guverne, dacă Executivul condus de Florin Cîțu va fi demis la începutul săptămânii viitoare.