Nemulțumiri publice împotriva premierului Cîțu pentru demiterea șefului Gărzii de Mediu
Demiterea Comisarului General, Octavian Berceanu, la nici 6 luni după preluarea mandatului, de la șefia Gărzii de Mediu a stârnit reacții în societate, în special în rândul ecologiștilor. Decizia actualului premier, Florin Cîțu, este criticată nu doar de către reprezentanții USR PLUS care l-au propus pe acesta în funcție, ci și de către o bună parte din societate, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, mediul academic și inclusiv personalități publice precum Tudor Chirilă, care spune că astfel de acțiuni duc România înapoi cu 10 ani.
Multe persoane și-au exprimat public aprecierea că în timpul celor 6 luni de mandat, Garda de Mediu din România a funcționat ca o instituție reală, ce lucrează pentru protejarea mediului, fiind vizibile câteva rezultate concrete într-un scurt timp, lucru nemaiîntâlnit în ultimii 20 ani. Decizia premierului Cîțu de înlăturare a lui Octavian Berceau și mai mult decât atât, înlocuirea sa pe criterii politice cu Alexandru Lucian Vasile (noul șef este fiul primarului liberal din comuna Jegălia, județul Călărași) și mai ales că acesta s-a ocupat de achiziția și exploatarea lemnelor la o firmă la care acțiuni și a câștigat 500.000 euro din vânzare, a stârnit nemulțumirea oamenilor.
Odată cu demiterea de la șefia Gărzii Naționale de Mediu, Florin Cîțu a pus capăt celei mai de succes perioade din istoria instituției, transmit și reprezentanții USR PLUS. Aceștia aduc drept argument efectuarea a peste 1.500 de controale privind transferurile de deșeuri și combaterea introducerii acestora în țară, însoțite de sesizări penale în cazul mai multor importatori ilegali de deșeuri. Comparativ, în anul 2020 au existat doar 143 astfel de acțiuni.
Alături de acestea, confiscarea în perioada ianuarie-august 2021 a 111 vehicule de transport neconforme, creșterea valorii amenzilor aplicate de la 35.383.600 lei în tot anul 2019 la 73.892.411 lei în primele 6 luni ale 2021, precum și controalele în teren pentru asigurarea calității aerului, în special în București, nu au contat pentru Florin Cîțu (foto jos) care l-a demis pe Berceanu în ziua de 20 septembrie.
Voci din societate îl critică pe reprezentantul PNL pentru politizarea excesivă pe care o operează înaintea Congresului care va decide președintele partidului, funcție la care actualul premier candidează. Lucian Mândruță îl întreabă retoric pe Florin Cîțu dacă a înnebunit. „Îl iei pe unul care a făcut în șase luni cât n-au făcut șefi ai Gărzii de Mediu în nu știu cât timp. Mai și povestești că era numit politic. Da, dar el nu era politic, nu a fost numit acolo ca o sinecură. A fost numit pentru că a făcut ceva pentru domeniul ăsta”, a mai menționat Mândruță.