Atac brutal asupra unor jurnaliști și activiști de mediu într-o pădure din Suceava

Jurnalistul Mihai Dragolea, colegul său Radu Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost atacați și bătuți crunt pe 16 septembrie de un grup de 20 de persoane, condus de proprietarul unei păduri private din Coșna, județul Suceava. La agresiune ar fi participat și angajați ai Ocolului Silvic, informează Europa Liberă.


Incidentul violent este comparat de victime cu întâmplări de secol XVII. Scenele descrise prezintă agresorii care atacă cu topoarele pe cei doi jurnaliști și activistul de mediu. Cel care a sunat la 112 a fost Mihai Dragolea, acest lucru fiind posibil pentru că după ce a fost lovit de unul dintre agresori, jurnalistul a căzut într-o râpă. De acolo a reușit să solicite ajutorul poliției.

Jurnaliștii Dela0 explică că în momentul în care începuseră cei 3 să filmeze în locația din județul Suceava, spre ei venise un grup de oameni cu bâte care strigau „Vă omorâm! Vă omorâm!”. Cele trei victime au fugit rapid către automobilul lor, însă agresorii i-au împiedicat să plece, scoțându-i cu forța afară din mașină.

Când a ajuns poliția la fața locului după aproximativ 30 de minute în care cei 3 au fost bătuți, ecologiștii au fost luați la întrebări în timp ce câțiva dintre agresori erau încă prezenți la fața locului. Polițistul a invitat partea vătămată să se prezinte la secție pentru a fi identificați cei care i-au atacat. Jurnaliștii Mihai Dragolea și Radu Mocanu spun însă că după ce au primit îngrijiri medicale la Spitalul Municipal din Vatra Dornei (pierzându-și cunoștiința în drumul spre unitatea spitalicească), au plecat și vor depune plângere penală la București după ce își vor procura certificatele medico-legale. Activistul de mediu Tiberiu Boșutar (foto sus) ar fi fost transportat la Spitalul Județean Suceava.

În ceea ce îi privești pe bătăuși, poliția a identificat deja pe 7 dintre aceștia. Agresorii nu au negat implicarea în incident, însă agresivitatea nu ar fi fost la cotele descrise de victimele din presă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava a declarat pentru Dela0.ro că la acest moment au loc audieri. Jurnalistul Mihai Dragolea a rămas fără aparatura audio-video, găsind ulterior atacului doar părți din aceasta prin pădure, suportul de înregistrare fiind scos din aparat.

Foto: Alex Andrews