Anul școlar începe cu proteste ale elevilor
![](https://www.independentul.com/wp-content/uploads/2021/09/Anul-scolar-incepe-cu-proteste-ale-elevilor-independentul.jpg)
„Prima zi de şcoală o facem în stradă”, anunță reprezentanții asociațiilor elevilor din Constanța, Bacău, Maramureș, Mureș, Vâlcea, București și Ilfov. Aceștia îndeamnă elevii dar şi părinţii şi profesorii să iasă la protest pe 13 septembrie, de la ora 13:00, împotriva indiferenței Guvernului față de problemele din educație. O astfel de acțiune de protest va avea loc în Piața Victoriei din capitala României.
În contextul începerii anului şcolar 2021-2022, precum şi a observării scăderii constante a calităţii actului educaţional, creşterii ratei abandonului şcolar de la an la an, creşterii numărului de elevi absolvenţi ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Naţională şi creşterii numărului de elevi absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a care nu susţin examenul de Bacalaureat, asociaţiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de şcoală, 13 septembrie, în Piaţa Victoriei din București.
Îi invităm pe această cale pe toţi actorii sistemului de învăţământ să ni se alăture în procesul de reformare a educaţie şi să ni se alăture la protest în data de 13 septembrie.
Alexandra-Ioana Guramba, preşedinte Asociaţia Elevilor din Bacău
Elevii manifestează pentru a solicita următoarele măsuri în vederea scăderii ratei abandonului şcolar şi creşterii calităţii actului educaţional:
- Creşterea numărului de consilieri şcolari
- Acordarea unor fonduri pentru finanţarea complementară de la bugetul de stat, în special pentru asigurarea unor reparaţii capitale a unităţilor de învăţământ.
- Generalizarea Mesei Calde.
- Extinderea programului de ore remediale în învăţământul liceal.
- Vizualizarea lucrărilor înainte de contestaţii.
- Mărirea cuantumului minim al burselor.
- Actualizarea planurilor cadru
„Educaţia a ajuns bătaia de joc a autorităţilor din România”
Reprezentanții elevilor precizează că indiferent dacă este vorba de premieri, miniştri, primari, sau inspectori școlari, în fiecare an „criminalii învăţământului” se pozează inocenţi în faţa şcolilor, în prima zi de şcoală, pentru a-şi creşte capitalul politic, însă după ani de zile a acestor practici, este timpul să se arate vinovaţii și măsuri concrete să fie implementate.
Învăţământul este condus de indivizi siniştri care vor să îl îngroape, iar dacă societatea civilă nu va acţiona, aceştia vor reuşi.
Ariana Dudună, preşedinte Asociaţia Elevilor din Constanţa
Revendicările elevilor reprezintă cerinţe de bază, care au dovedit că pot duce la combaterea abandonului şcolar. Dacă interesul real de a face o schimbare în sistemul educaţional ar fi la fel de mare precum dorinţa de a clădi o carieră politică bazată pe minciuni ieftine poate că elevii nu s-ar mai afla în situaţia actuală, subliniază aceștia.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a enumerat vineri, după ședința Guvernului principalele măsuri prevăzute pentru anul şcolar 2021 – 2022. Între acestea a anunțat faptul că festivităţile de deschidere vor fi organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi vor avea o durată de maximum o oră şi jumătate. De asemenea, în toate situaţiile de predare cu prezenţă fizică se vor respecta cu stricteţe măsurile de protecţie sanitară: purtarea măştilor este obligatorie pentru toţi cei implicaţi în procesul educaţional (cu excepţia antepreşcolarilor şi preşcolarilor), se va păstra distanţa fizică maximă posibilă între elevi şi profesori, se vor dezinfecta şi aerisi în mod regulat spaţiile de lucru.