Greenpeace România a prezentat studiul „Tranziția sustenabilă a județului Gorj”
Pe 2 septembrie la Târgu Jiu, Greenpeace România a prezentat studiul „Tranziția sustenabilă a județului Gorj”, realizat de către Energy Policy Group (EPG) la solicitarea grupului ecologist în beneficiul județului. În documentul de aproape 80 de pagini se numără o serie de oportunități identificate care privesc energia regenerabilă, renovarea aprofundată a clădirilor și producția de tehnologii avansate.
Greenpeace România, parte a grupului de lucru pentru Planul Teritorial de Tranziție Justă, coordonat de Consiliul Județean Gorj a prezentat la începutul lunii septembrie contribuția sa către o economie verde. Studiul „Tranziția sustenabilă a județului Gorj” vine în contextul oportunităților financiare oferite de Pactul Verde European, Fondul pentru Tranziție Justă, Planurile Teritoriale pentru Tranziție Justă, Fondul de Modernizare și Planul Național de Redresare și Reziliență și prezintă soluțiile identificate pentru reorientarea și dezvoltarea socio-economică a județului.
Materialul a fost prezentat și analizat în cadrul unei sesiuni de lucru coordonate de Consiliul Județean Gorj, la care au participat decidenți relevanți la nivel local și central, precum și potențiali investitori în procesul de tranziție justă și diversificare economică a regiunii.
Județul Gorj va fi unul dintre cele mai afectate teritorii – economic și social – în procesul de tranziție către o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic. În acest context, am facilitat realizarea unui studiu aplicat pe această regiune și axat pe soluții care să ajute Gorjul să profite de existența fondurilor europene disponibile și astfel să devină un pionier al tranziției energetice în România.
Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România
Energia regenerabilă este principalul vector de decarbonare a economiei europene, subliniază autorii studiului. Potențialul solar în Gorj este peste media națională și, ca atare, trebuie să reprezinte o prioritate în acest demers. Județul are o serie de avantaje competitive care îl pot propulsa în principalul furnizor de energie fotovoltaică din țară, consideră reprezentanții Greenpeace.
În același timp, renovarea clădirilor pentru creșterea eficienței energetice este o altă oportunitate oferită de tranziția sustenabilă, cu efecte pozitive în economia județului, dar și la nivel de gospodărie, prin reducerea costurilor cu energia și îmbunătățirea condițiilor de locuire.
Ca obiective pe termen lung, județul Gorj trebuie să atragă o parte cât mai importantă a lanțurilor valorice pentru tehnologii energetice avansate, ce vor avea o contribuție în procesul de decarbonare. Este de menționat că, pentru județele în care extragerea și folosirea cărbunelui în sectorul energetic au constituit principalul obiect de activitate, este justificată menținerea unei relevanțe în funcționarea sistemului energetic național. Prin dezvoltarea lanțurilor valorice propuse, rolul lor va rămâne relevant.
Dezbatere online, pe 8 septembrie
Tranziția energetică în România este un subiect fierbinte – acum și în următorii ani – atât pentru comunitățile direct afectate, pentru sectorul de business și cel energetic, cât și pentru decidenții de la nivel local, național și european. Nevoia de comunicare, de a așeza la aceeași masă toți acești actori devine presantă, mai ales în contextul creionării primelor planuri despre cum se va realiza această tranziție.
Astfel, Greenpeace România în colaborare cu Energy Policy Group invită pe cei care doresc să participe la evenimentul online „Tranziția energetică – provocări locale și naționale”, pe 8 septembrie, în format online, în intervalul orar 10:30 – 12:30. Formularul de înscriere trebuie completat până la data de 6 septembrie, ora 14.00. Mai jos se regăsește formatul evenimentului.
Panel 1:
- Aleksandra Tomczak – Comisia Europeană
- Cosmin Popescu – Consiliul Județean Gorj
- Martin Moise – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România
- Dan Drăgan – Ministerul Energiei
Panel 2:
- Adrian Mărgărit – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Radu Dudău – Energy Policy Group
- Mihaela Mihăilescu – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare
- Julian Popov – European Climate Foundation
- Moderator: Corina Murafa – expert politici publice, climă și energie