Legislația privind înființarea firmelor de contabilitate s-ar putea modifica

Consiliul Concurenţei dorește ca legislaţia privind înfiinţarea firmelor de contabilitate să fie modificată, în sensul permiterii administrării lor de către persoane nepregătite în domeniu. Conform unui studiu de impact efectuat de instituție, condiţiile de înființare din prezent sunt mai restrictive decât altele, asepect ce ar afecta concurenţa.



În urma finalizării unui studiu privind impactul prevederilor legale care obligă companiile din domeniul contabilităţii şi cel al serviciilor medicale să fie deţinute şi/sau administrate de profesionişti în domeniu, Consiliul Concurenței concluzionează că legislația ar trebui modificată în sensul facilitării înființării firmelor din aceste domenii.

Practic, în prezent în România nu li se permite persoanelor care nu deţin calificare în domeniul contabilităţii, dar care deţin capital investiţional, să înfiinţeze firme pe această piaţă. Pentru ca o societate comercială de contabilitate sau expertiză contabilă să poată funcţiona, legislația prevede ca majoritatea acţiunilor sau a părţilor sale sociale să fie deţinute de contabili sau experţi contabili, iar structura de administrare să fie aleasă în majoritate dintre aceştia.

Modificarea ar putea conduce la întărirea concurenţei

Propunerea ar asigura accesul mai multor furnizori de servicii pe piaţă. Asigurarea unor condiţii pentru stimularea concurenţei ar putea conduce la înregistrarea de eficienţă şi la creşterea calităţii serviciilor, contribuind la promovarea intereselor clienţilor, susţin reprezentanţii Consiliului. Același lucru se aplică și firmelor din domeniul serviciilor medicale veterinare.

Dacă în cazul serviciilor medicale umane, protecţia sănătăţii publice este adecvat asigurată doar prin impunerea unor cerinţe care vizează conducerea firmei, fără a impune vreo cerinţă cu privire la deţinerea capitalului, nu se justifică impunerea unor criterii mai restrictive pentru serviciile medicale veterinare şi pentru cele de contabilitate. În acest fel, se reduce concurenţa prin limitarea accesului operatorilor economici pe pieţele respective.

Bogdan Chiriţoiu, preşedinte ConsiliuL Concurenţei

Atât profesia de contabil, cât şi cea de medic fac parte din categoria profesiilor liberale, iar Comisia Europeană încurajează eliminarea reglementărilor care restricţionează în mod vădit şi nenecesar concurenţa şi care sunt disproporţionate în raport cu scopul urmărit (printre acestea regăsindu-se şi cerinţele care privesc deţinerea unei părţi din capitalul social), mai argumentează Consiliul Concurenței.

Observaţiile privind propunerea legislativă pot fi transmise în termen de 30 de zile prin e-mail, la următoarea adresă: dammc@consiliulconcurentei.ro . Observaţiile pot fi trimise şi în formă neconfidenţială, având în vedere că acestea vor fi publicate odată cu varianta finală a studiului.