Protest al popoarelor indigene în capitala Braziliei. Sprijin politic din UE pentru #LutaPelaVida
Reprezentanții popoarelor indigene din Brazilia au ocupat o parte din capitala Brasilia într-o serie de proteste, sub titluatura „Luptă pentru viață” (LutaPelaVida), organizate împotriva agendei genocidale a lui Jair Bolsonaro. Forțe politice din UE i-au adresat o scrisoare președintelui Bolsonaro în care îl anunță pe acesta de sprijinul acordat protestatarilor și cauzei acestora.
La începutul lunii august, pentru prima dată în istorie, popoarele indigene se adresează direct instanței de la Haga, împreună cu avocații lor, pentru a-și apăra drepturile. Pe 9 august 2021, organizația popoarelor indigene din Brazilia (Apib) a depus o plângere la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a denunța guvernul lui Bolsonaro, acuzându-l de genocid.
Popoarele indigene s-au mobilizat pentru a opri Marco Temporal, o măsură care le-ar restrânge dramatic drepturile teritoriale. Consecințele planurilor guvernamentale ar fi genocidale, declară liderii indigeni. Protestele organizate în perioada 22 – 28 august au rolul de a aduce în atenția publică lupta acestora.
De Ziua Internațională a Popoarelor Indigene, Apib a solicitat examinarea crimelor comise împotriva popoarelor indigene de către președintele Jair Bolsonaro de la începutul mandatului său, în ianuarie 2019, cu o atenție specială în perioada pandemiei de COVID-19. Rapoartele emise direct de popoarele indigene afectate, precum și documente oficiale, cercetări academice și note tehnice sunt toate argumente și dovezi care susțin punctul de vedere al organizației. Documentul are 86 de pagini care descriu fapte concrete.
Pe baza precedentelor decizii ale Curții, Apib cere o anchetă pentru crime împotriva umanității (articolul 7. b, h. K Statutul de la Roma – exterminare, persecuție și alte acte inumane) și genocid (art. 6. B și c din Statutul de la Roma – cauzând daune fizice și mentale grave și provocând în mod deliberat condiții care vizează distrugerea popoarelor indigene). Pentru prima dată în istorie, popoarele indigene se prezintă în fața CPI, cu sprijinul avocaților, pentru a se apăra împotriva acestor crime.
Credem că există activități în desfășurare în Brazilia care constituie crime împotriva umanității, genocid și ecocid. Având în vedere incapacitatea sistemului de justiție din Brazilia de a investiga, urmări și judeca aceste acte, le denunțăm comunității internaționale, la Curtea Penală Internațională.
Eloy Terena, coordonator juridic al Apib
Pentru Apib, atacurile împotriva popoarelor indigene și teritoriilor acestora au fost încurajate de Bolsonaro de mai multe ori de-a lungul mandatului său în fruntea țării. Faptele care demonstrează proiectul anti-indigen al guvernului federal variază de la refuzul explicit de a delimita noi terenuri, la proiecte de lege, decrete și ordonanțe care încearcă să legalizeze activitățile invazive, stimulând conflictele. Oamenii au ieșit acum în stradă, scandând, rostind discursuri și aducând omagii strămoșilor indigeni, pentru a atrage atenția asupra pericolului la care guvernul Braziliei îi supune.
Solidaritate din UE
Partidul Stângii Europene, care are 28 de reprezentanți în Parlamentul European (reprezentând State Membre precum Portugalia, Spania, Germania, Danemarca, Finlanda, Grecia), a adresat o scrisoare președintelui Bolsonaro prin care îl informează pe acesta că susțin eforturile indigenilor pentru a-și apăra drepturile și viețile.
Europa nu este un actor nevinovat în povestea ecocidului din Amazon, sublininază semnatarii scrisorii. Băncile europene finanțează multe megaproiecte, consumatorii europeni se hrănesc cu exporturile lor, iar corporațiile europene profită din aceste vânzări.
Angajamentul luat de către reprezentanții Partidului Stângii Europene este cel de a opri agenda extractivă a guvernului Bolsonaro, cât și complicitatea Europei în aceasta. Membrii partidului promit să acționeze în fiecare parlament al Statelor Membre UE în care activează pentru a apăra Amazonul și a se împotrivi deciziilor autoritare privind extracțiile de resurse și eliminarea înceată a popoarelor indigene.
Organizația ecologistă Greenpeace susține la rândul ei oprirea politicii de exploatare a Amazonului care pune în pericol nu doar populația indigenă ci și clima. Defrișările permise de guvernul Braziliei pentru a face loc fermelor de animale au un impact considerabil asupra emisiilor de CO2 în locul denumit „plămânii Terrei”.
Foto principal: Alass Derivas
-
Pingback: Persoanele indigene din Brazilia și Ecuador au condus protestele societății civile de la COP26 – Independentul