Apel către Uniunea Europeană pentru creearea de pasaje sigure dinspre Afganistan

Situația critică din Afganistan după preluarea armată a puterii de către talibani este comentată de politicieni și oameni de presă. Societatea civilă se gândește însă la oamenii simpli al căror vieți sunt în prezent în pericol. Astfel, a fost lansată o petiție prin care se solicită Statelor Membre UE să se gândească și la alții în afară de personalul militar și cel al ambasadelor.


„Nu mai este nimic de discutat. Afganistanul nu este în siguranță. Toți cei care doresc să părăsească țara trebuie să poată face acest lucru.” Astfel începe PETIȚIA adresată Guvernului Germaniei în primul rând și întregii Uniuni Europene. Textul solicitării face referire la personalul local al ambasadelor acestor state și subliniază că trebuie luați în considerare toți oamenii care trebuie să trăiască în frica provocată de talibani și ale căror vieți sunt în pericol.

Organizația care salvează viețile oamenilor care încearcă să se refugieze în Europa traversând Marea Mediterană atrage atenția reprezentanților guvernamentali ai Germaniei că au dorit să își asume responsabilitatea în Afganistan cu misiunea Forțelor Armate Federale, iar acum trebuie să-și asume responsabilitatea pentru oamenii care fug din calea persecuției, discriminării și pericolului asupra propriilor vieți.

Peste 250 de municipalități și orașe și-au declarat dorința și disponibilitatea de a primi refugiați prin alianța „Seebrücke – Creează refugii sigure”. Acum este timpul ca guvernul federal german și cel al Uniunii Europene să accepte aceste oferte și să creeze imediat pasaje sigure pentru a evacua în siguranță oamenii care au încercat să construiască un nou Afganistan.

Ceea ce asistăm în Afganistan este o tragedie care ar fi trebuit să fie prevăzută și evitată.

Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International

Dacă nu, oamenii vor trebui să fugă singuri, subliniază reprezentanții Sea-Eye. Oamenii care fug din Afganistan vor fi nevoiți, în absența acestor pasaje sigure, să își croiască drum prin deșert și tabere de refugiați improvizate. Vor fi obligați, în lipsa asistenței Statelor Membre UE, să intre în bărci nesigure și să-și riște viețile pe mare, alături de familiile lor, cum au făcut-o atât de multe persoane de toate vârstele care au pierit în Marea Mediterană în ultimii ani.

Foto: Amnesty International, 2019