CET Hidrocarburi Arad scoate la casat ciocane, extinctoare și mașini
După ce am dezvăluit situația datoriilor la una din companiile publice din Arad cu activitate constantă, și ceilalți membrii presei locale s-au gândit că ar fi de interes abordarea subiectului. Astfel aflăm că și alte societăți, cum ar fi CET Hidrocarburi, nivelul datoriilor se ridică la 25.131.486 lei. Dacă ne uităm pe toate acțiunile din ultimele luni, vedem că aceeași societate dorește să scape de multe obiecte de pe inventar, totalizând o valoare de 215.836 lei.
La finele lunii iunie, directorul general al CET Hidrocarburi a cerut aprobarea scoaterii din funcţiune, valorificarea şi casarea mai multor bunuri aflate în patrimoniul societăţii. Mai exact, s-a pus în mișcare decizia din 15 iunie a Consiliului de Administrație, al cărui președinte este fostul parlamentar PDL, Adrian Nițu. Astfel, aproximativ 236 de categorii de bunuri și obiecte din patrimoniul societății deținute de Consiliul Local Municipal Arad, vor fi casate.
Ciocane, clești, mașini de găurit, chei, set de șuruburi, reductoare acetilenă, extinctoare, scaune, birouri, calculatoare, imprimante, ștampile, telefoane mobile, autoturisme – toate vor fi valorificate la prețul de inventar cu care au fost înscrise. Totalul la final este de 215.836 lei (LISTA COMPLETĂ INVENTAR AICI).
La Arad, Primăria spune că așteaptă bani de la Guvern. La Timișoara, primarul a negociat cu companiile de energie și a încheiat un acord cu Banca Mondială
Dacă în Arad primarul Călin Bibarț a declarat că așteaptă de câțiva ani de zile bani de la Guvern pentru acoperirea pierderilor pe rețele, punând pe seama acestei situații nivelul mare al datoriilor înregistrate de CET Hidrocarburi, la Timișoara primarul Dominic Fritz a făcut pași concreți către rezolvarea problemei datoriilor de la Colterm.
Prin încheierea de acorduri cu Banca Mondială dar și cu E.On, compania căreia societatea de termoficare avea de plătit 51,5 milioane lei, încă din 2018 conform unei decizii judecătorești. Edilul din Timișoara a reușit însă să cadă de acord cu E.On pentru reeșalonarea datoriilor Colterm acumulate din 2013, riscând în prezent executarea silită. În urma acestui acord s-a reușit o reeșalonare pe 2 ani și jumătate a zecilor de milioane de lei.
Vechea administrație a preferat să garanteze cu banii orașului și să îndatoreze Timișoara pentru ca la Colterm să nu se schimbe nimic. (…) Acestor datorii li se adaugă și un împrumut de 35 de milioane de lei, garantat tot de primărie, pentru care prima rată a fost plătită abia după un an, tot de noua administrație, dar și subvenții anuale de circa 100 de milioane de lei. Acești bani ar fi putut fi folosiți pentru investiții.
Dominic Fritz (USR PLUS), primar Timișoara
Primarul Timișoarei spune că amânarea la nesfârșit a plății datoriilor Colterm a folosit clientelei politice. Administrația condusă de Nicolae Robu a rostogolit datoriile companiei pentru a acoperi incompetența, chiar cu riscul de a băga orașul în faliment. Dominic Fritz a mai precizat că termoficarea centralizată și energia sunt investiții de viitor, din care municipalitatea ar putea câștiga bani, idee în direcția căreia a semnat recent un acord împreună cu Banca Mondială.